Днес се навършват 176 години от рождението на Васил Левски

2013-07-18 09:59:00
Днес се навършват 176 години от рождението на Васил Левски
Снимка: архив, Булфото

На днешната дата се навършват 176 години от рождението на Васил Левски, известен още като Апостола. Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли /6 юли стар стил/ 1837 година в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя – Петър и Христо и две сестри – Марийка и Ана. Преди да навърши 20 години Дякона става послушник в Хилендарския манастир и се обучава за свещеник.

 

 

През 1858 година приема монашеството и името Игнатий в Сопотския манастир „Св. Спас“, а година по-късно пловдивският митрополит Паисий го ръкополага за йеродякон в църквата „Св. Богородица“ в гр. Карлово. През следващите няколко години Левски пътува до Румъния и Сърбия, където се запознава с бунтовните среди на българската емиграция. Там той среща Ботев, Хаджи Димитър, Раковски, Стефан Караджа, Каравелов и др. Няколко години по-късно се прибира в България и започва да обикаля страната ни, за да се запознае с условията и възможностите за революционна дейност. До края на 1871 година успява да създаде гъста мрежа от революционни комитети. На 27 декември 1872 година Апостола е заловен от турската полиция в Къкринското ханче, недалеч от Ловеч. Няколко месеца по-късно е отведен в София, където е осъден и обесен.

 

Васил Левски се счита за идеолог и организатор на българската национална революция, основател на ВРО и на БРЦК.

 

Годишнината от рождението му ще бъде отбелязана с различни прояви на територията на страната ни. Вицепрезидентът Маргарита Попова ще вземе участие в отбелязването на 176-годишнината от рождението на Васил Левски в столицата.

 

Церемонията ще започне в 11.00 часа и ще се състои пред бюст-паметника на Апостола в Алеята на възрожденците в Борисовата градина.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия