Отдавна е известно, че продължителното пушене на канабис  нанася сериозни вреди върху здравето и психическото състояние на хората. Съвсем наскоро обаче британски специалисти откриха и друг негативен ефект на наркотичното вещество, който се проявява още в ранните етапи на употребата му – липсата на мотивация, пише в. “Daily Mail”.

 

 

Предишни проучвания показват, че хората, които редовно пушат канабис, обикновено често страдат от леност, апатия и забавени реакции. Сега изследване на британски специалисти от лондонския Imperial College доказа, че редовните потребители на наркотичното вещество страдат и от липса на мотивация, което им пречи да постигат целите си в живота. Всичко това се дължи на по-ниските нива на допамин в специфична част на мозъка, наречена стриатум.

 

За да стигнат до подобно заключение, учените провели експеримент с участието на 39 души, половината от които редовно пушели канабис , като започнали вредния си навик още в тийнейджърска възраст. Мозъкът на всеки един от участниците бил подложен на позитронна-емисионна томография.

 

Оказало се, че при тези, които по-често употребяват наркотика, както и при тези, които са започнали употребата му на по-ранна възраст, се наблюдават значително по-ниски нива на допамин в стратиума. Това пък се свързва с по-ниска мотивация и по-малка склонност към преследване на целите.

Автор: Илиана