Как да накарате хората да ви вярват повече?

2013-03-13 16:16:00
Как да накарате хората да ви вярват повече?
Снимка: Dreamstime

Вашият успех в бизнеса и кариерата е пряко пропорционален на това колко бързо (и колко добре) успявате да печелите доверието на вашите клиенти, шефове, инвеститори и колеги. Ето и няколко съвета затова как да станете по-умели в печеленето на въпросното доверия, така че да ви бъде даден шанс да разгърнете талантите и уменията си:

 

Бъдете истински. Не се преструвайте на такъв, какъвто не сте.


Отдавна отминаха дните в бизнеса, когато хората се впечатляваха от известна фамилия, висока длъжност или добър външен вид. Сега, за да ви уважават, трябва да заявите своята индивидуалност и то не като претендирате на думи, че сте нещо повече от другите (отколкото сте в действителност), а реално покажете с дела, че може би сте такива. Трябва да бъдете максимално искрени, когато „вадите на масата" своите умения, а те трябва да бъдат автентични, а не някакъв гол ентусиазъм.

 

 

Трябва да познавате работата си много добре.

 

Когато наистина сте професионалист и разбирате от естеството на работата си, то вие ще имате самочувствието да общувате и с "най-силните на деня". Само ако бъдете уверени в собствените си сили и умения, ще можете да предадете тази увереност на своите колеги, шефове и клиенти и те ще са спокойни да ви гласуват доверие, знаейки, че има какво да допринесете към общото дело.

 

Давайте идеи, базирани на изследвания и анализи, а не на хрумвания.

 

Ако винаги можете да се аргументирате добре, когато давате идеи, значи вие автоматично ще вдъхвате и генерирате доверие към себе си. Не можете да очаквате, че вашата гледна точка ще се приеме добре, ако не е подплатена с множество факти и данни. Помнете, че дори и най-умният изпълнителен директор не знае всичко и би бил готов да даде зелена светлина на някой, който може да му подскаже ново решение на старите проблеми.

 

Слушайте внимателно, мислете задълбочено и отговаряйте лаконично.

 

Умните хора, които печелят лесно доверието на другите, не чувстват нуждата да се доказват непрекъснато. Те усещат, че ако го правят, ще покажат своята несигурност и неискреност. Ето защо, е по-добре да слушате с цялата си концентрация, да преценявате внимателно ситуацията и едва тогава да правите някакъв коментар или забележка по чутото или пък да задавате някакъв въпрос по темата.

 

Никога не се хвалете сами. Оставете резултатите сами да говорят за постиженията ви.

 

Ако винаги звучите като продавач, който се опитва да пробута стоката си, то клиентите ще станат подозрителни. Не може непрекъснато да се хвалите и да имате необосновани претенции, защото рано или късно някой ще разкрие, че си създавате имидж, който не ви приляга. По-добре наистина се съсредоточете в подобряването на своята работа и тези усилия няма да останат незабелязани.

 

Бъдете катализатор на процесите, а не герой.

 

Героите са персонажи от филмите и комиксите. В реалния живот, званието герой е много преходно понятие. Самозабравилите се герои на деня много често и доста лесно се строполясват от високо. Сигурно знаете, че доверието се гради трудно и бавно, а може да бъде изгубено за секунди. Затова вместо да залагате на героични действия, опитайте се просто да ускорите положителните процеси в своята работа. Така ще изградите повече доверието в себе си.

 

Още полезни съвети четете в Tialoto.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия