Срамежливостта - нож с две остриета!

2016-11-13 12:30:00
Срамежливостта - нож с две остриета!
Снимка: Dreamstime

Хубаво е човек да бъде възпитан и да не се държи нахално с околните. Има обаче едно нещо, което не бива да позволяваме да ни пречи – срамежливостта. Често околните си съставят погрешно мнение за вас, защото не контактувате с тях. Те смятат, че сте надути и се мислите за нещо повече от тях и затова не искате да намерите обща приказка. Реалността обаче е съвсем друга – вие просто се срамувате и ви е трудно да разговаряте с всеки. На някои хора са им нужни месеци, за да свикнат с нечие присъствие.

 

Време е за промяна! Осъзнали сте, че свенливостта не е във ваш плюс, затова намерете сили да промените тази част от характера си. Вижте няколко важни стъпки, които биха могли да ви помогнат:

 

Научете се да общувате с околните – на някои хора им е изключително лесно и приятно да се запознават с нови хора, докато вие предпочитате компанията на старите ви познати. Време е да се научите да бъдете общителни. Усмихвайте се, поздравявайте околните и се включвайте в разговорите в училище/офиса, когато имате възможност. Разбира се, ако разговорът е личен, не го правете, за да не ви помислят за клюкар/ка.

 

 

Мислете позитивно – когато човек е оптимистично настроен към ставащото, той по-лесно се справя с целите, които си е поставил. Знаете, че няма перфектни и еднакви хора, затова не си мислете, че околните са враждебно настроени към вас, ако не споделят вашето мнение или идеи. Това не означава, че не сте прави или че околните нарочно не се съгласяват с вас.

 

Престанете да плащате данък „обществено мнение“ - хубаво е да се съобразявате с околните, стига това да не попречи на личния ви живот и да правите неща, само за да се харесате на някого. Хората, с които си струва да поддържате взаимоотношения, ще си съставят мнение за вас с времето, а не от 1-2 ваши постъпки. Дръжте се естествено. Няма смисъл да имате „приятели“, които мислят, че сте друг човек, защото сте ги заблудили, слагайки си маска.

 

Научете се на самоирония – няма нищо по-добро от това да се научите да се смеете сами на себе си. На всеки се случва да сгреши или да се изложи на обществено място. Вместо да се притеснявате, обърнете случилото се на майтап и продължете разговора.

 

Не си поставяйте прекалено високи цели – хубаво е човек да има цели, които да следва, но нека те бъдат реалистични, за да не се разочаровате, ако не успеете да ги постигнете. Не се заблуждавайте, че ви е нужно само желание, за да преодолеете срамежливостта си. На някои хора са им нужни месеци тренировки, за да успеят да се справят с този свой проблем. Затова нека първоначалната ви цел е да говорите по-често с непознати и не чак толкова познати хора. Старайте се да намирате обща приказка с тях и да ги заговаряте, когато имате възможност. С времето разговорите с непознати ще се превърнат в нещо напълно нормално.

 

Не се дръжте егоистично – когато разговаряте с някого е много важно да не бъдете центъра на вниманието. Може да споделите нещо от личния ви живот или да дадете съвет, но след това попитайте за мнението на вашия събеседник. Никой не иска да разговаря с човек, който си мисли, че целият свят се върти около него.

 

Да си срамежлив не е нещо лошо, напротив, нахалните хора са тези, които отблъскват околните, но в някои случаи свенливостта може да ви изиграе много лоша шега. Научете се да балансирате. Не губете своята идентичност, но и не се дръжте по начин, по който бихте подвели околните. Хората имат нужда от общуване, защо да не си го набавите с нови и интересни хора, които в най-скоро време може да станат едни от най-верните ви приятели?

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия