Какво пропускат децата от днешното поколение

2012-09-20 16:59:00
Какво пропускат децата от днешното поколение
Снимка: sxc.hu

Факт е – децата излизат да играят навън много по-малко, ползват технологии, за чието бъдещо съществуване преди дори не предполагахме, приключват детството си по-рано... Струва ни се, че в сравнение с тях сме си запълвали времето по много по-пълноценен начин. Освен, че четяхме повече книги, а ходенето на кино беше истинско преживяване, ето с какво друго можем да се похвалим пред днешната младеж:

 

Излизахме от вкъщи без мобилен телефон. Връзвахме две пластмасови чашки с конец и се опитвахме да си говорим. Днес и малки, и още по-малки пускат песни, правят снимки и видео записи, сърфират в интернет и евентуално говорят по модерни и скъпи телефони.

 

 

Пътуването с кола или по-точно в колата беше много по-различно. Задължителните днес колани бяха просто подробност, а за стоенето прав на задната седалка въобще не може да се споменава. Вярно – тогава и броят на колите беше много по-оскъден, скоростите бяха много по-ниски, рисковете бяха много по-малко.

 

Събирахме салфетки и мъниста, носехме си колекциите в училище, разменяхме с приятелки. Чарът на това постепенно да натрупваш свое си измислено богатство се изгуби. Преди много се сърдехме на дядо Коледа, когато ни подареше чифт чорапи или пуловер за Коледа. Днес модерните дрехи се тачат и желаят много повече.

 

Лагерите, на които ходехме, нямаха нищо общо с това, което се предлага днес за децата ни: скъп хотел, няколко часа задължителна програма, а останалото време – пълна свобода. Няма я задружната работа и приятелската конкуренция.

 

Протривахме гумите на колелетата си. Обикаляхме не само своя, не само съседния, но и далечните квартали на града. Улиците сякаш бяха по-широки, а днес – дали защото дърветата разкривиха тротоарите, дали защото колите са повече, на улицата няма място дори да стъпиш. Нищо чудно, че едва пускаме децата извън териториите на квартала, които виждаме от прозореца.

 

Много отдавна заглъхнаха гласовете на майките, които от терасата викат на вечеря играещите на криеница в тъмното деца. „Мамо, само още 5 минутки!“ – и ако се приберем до половин-един час – пак добре. Телефонът замени комичните разговори през терасата, но поне сега майките са по-спокойни. Или поне би трябвало – отдавна няма ядосани съседи, които да водят за ушите малчугани с напълнени със сливи потничета.

 

Още полезни статии четете в Az-jenata.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
bulgarina
преди 11 години

маркусс ти като много знаеш що не четеш книга а пишеш коментари нали развиваш въображението си

Markuss
преди 11 години

До Incadeptus: С книга, заблудено агънце такова, развиваш въображението си, книгата е гимнастика за съзнанието ти. В интернет, с всичките кликания, клипчета и тн. ти градиш пасивна мисъл. В интернет всичко ти е готово, чакащо само да го асимилираш с очи, да го погълнеш готово (сдъвкано). Това е разликата, след време ще се чудиш и ще скандираш, че теб за мислител не те бива, за елементарни умствени похвати. :рА до Verminaard: Брато, това, което те зомбира и те въвлича в един мъртъв свят, свят без никакво реално значение не може да се нарече прогрес и след 500 години. Варварщината, както я нарече ти, носеше на децата усмивки, ОПИТ, развиваше ги по всякакъв начин (прогрес). Тази варварщина се нарича реален живот, динамичен и интересен, без място за пасивни консуматори. След време се усещат ВСИЧКИ, без изключение ;р

Verminaard
преди 11 години

На описаната варварщина ако и казваш 'пропуснато изживяване' аз и казвам 'прогрес'. Това че въпросният прогрес видиотява поколение след поколение подрастващи консуматорчета и ги зомбира в капиталистична доктрина е едно на ръка.

scrooper
преди 11 години

За кои деца става дума? Защото аз съм "изпълнила" всичко от списъка (с което съм горда ^^ ).

divacheee
преди 11 години

Пропускат детството :)

Incadeptus
преди 11 години

В интернет можеш да научиш съшо толакова информация колкото и в книгите ;0

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия