7 храни, които саботират диетата ни

Въпреки че смятаме обратното

2012-08-22 17:35:00
7 храни, които саботират диетата ни
Снимка: Dreamstime

Всеки човек, който иска да отслабне има поне един таен саботьор на диетата си, който му пречи на успеха, без самият той дори да подозира.

 

Повечето от въпросните саботьори са с имиджа на полезна и диетична храна, но в действителност не са такива.

 

Когато се опитвате да се храните разумно, надявайки се скоро да стопите някой излишен килограм, трябва да внимавате дали не консумирате нездравословни измамници, пълни със захар, мазнини, сол и калории.

 

Ето и седем от тях.

 

1. Енергийни блокчета
Просто, защото те са в миниатюрна опаковка и са обогатени с витамини, минерали и протеини, това не ги прави здравословен избор. В действителност, много от тях съдържат захар. Тези, които се водят пълнозърнести, може да се окаже, че съдържат и бяло брашно, както и фруктозен сироп или друг подсладител. Често те съдържат и наситени мазнини и са с ниско съдържание на фибри. Ако ги ядете като десерт след основното си ястие, можете да добавите още 300 до 400 калории в менюто си.

 

Съвет:
Ако харесвате енергийните блокчета, изберете такива, които са произведени от кафяв орис или овесено брашно, както и гледайте да не съдържат повече от 15 грама захар и 2 грама наситени мазнини и да имат поне 5 грама протеини.
Ако върху такъв десерт сложите тънък слой фъстъчено масло или парче сирене с ниско съдържание на мазнини, ще добавите повече протеини в менюто си и ще се чувствате сити за по-дълго време.

 

2. Мюсли(гранола)
Като се има предвид, че използваме думата "мюсли", за да опишем здравословния си начин на хранене, е малко странно, че тази вкусна зърнена закуска всъщност не е диетичен избор. Повечето видове мюсли са подсладени и съдържат захар и много малко фибри.

 

Съвет:
Ако обичате мюсли, купете си вид, който не е подсладен и му добавете една супена лъжица сурови, натрошени ядки и сушени плодове.
Не яжте повече от една четвърт водна чаша мюсли на едно хранене. По добрата закуска би била от нискомаслено кисело мляко с шепа боровинки или нарязани, свежи ягоди.

 

3. Плодови шейкове/смути
Как плодовият шейк може да бъде нещо лошо? Проблемът идва от тропическите плодове, които като се изцедят на сок вече не съдържат фибри, а съдържат калории. В същото време не са хранителни и скоро след като изпиете подобен шейк, ще сте отново гладни. Нещо повече, в някои заведения им добавят захар, сорбе или замразено кисело мляко, за да подобрят вкуса им. 

 

Съвет:
Ако обичате смути направете си сами у дома от нискомаслено кисело мляко и парчета, свеж плод (може и замразен) и една супена лъжица ленено семе, които смесете с миксера.
Това, наистина е един здравословен шейк.

 

4. Енергийни напитки (и всякакви други подсладени напитки)
Все повече изследвания показват, че поглъщането на подсладени напитки повишава риска от развитие на различни хронични заболявания и диабет. В действителност, „Американската сърдечна асоциация" препоръчва да се пие не повече от 6,5 чаени лъжички напитка с добавена захар дневно. Но повечето от нас превишават в пъти това количество. 22 до 30 чаени лъжички напитка с добавена захар се равнява на 350 до 475 празни калории. 

 

Съвет:
В ресторантите, попитайте за неподсладен студен чай или си поръчайте топъл чай и го изчакайте да изстине без да му добавяте захар.
У дома, можете да си направите своя собствена тонизираща напитка като добавите към водата си фреш от портокал, лимон, лайм и малко мед.

 

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Автор: Мария Господинова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
jghgh
преди 11 години

николета, и аз обичам храната.тогава спортувай по много и наложи минимални ограничения. примерно без сладко след обяд :)

babylofzz
преди 11 години

Най-долу пише..Останалото прочетете в Tialoto.bg

bijou
преди 11 години

7 ?Аз защо виждам само 4 ?

thefreak
преди 11 години

nikoleta93 Може всичко да си позволяваш, щом те прави щастлива, но има граница. Ако не ти влияе на здравето, защо не? От там нататък е на собствен риск.ПП. Към автора на статията: СМУТИ е глаголната форма на думата СМУТ. Не можеш да използваш дума от друг език като чуждица след като вече е заето мястото й от дума с коренно различно значение(***...)

DownloadVirus
преди 11 години

Ми да се задоволиш с това което си .Това трябва да направиш.

nikoleta93
преди 11 години

Писна ми вече.Какво да направя като съм дебела,а ми се яде от всичко и то не в малки количества.Това не може,онова не може...сладките неща са ми любимото нещо.И студен чай много обичам,ама не изстинал билков.Един живот живея и да не мога да си позволя нещата които ме правят щастлива. :(

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия