Тиковете, които е добре да забравите

Това, което понякога успокоява вас, може да влудява околните

2012-08-14 12:19:00
Тиковете, които е добре да забравите
Снимка: Dreamstime

Хората сме социални същества и понякога думите не са достатъчни по време на общуването ни, ами и вкарваме мимики, жестове, а неосъзнато и определени тикове. Те обаче биха могли да дразнят околните и да провалят комуникацията с тях.

 

За да се радвате на пълноценно общуване, опитайте да ограничите навиците, които биха дразнили другите. Ето и списък с 10-те най-неприятни тика, които биха развалили изцяло впечатлението от езика на тяло:

 

1. Пукане с пръсти

 

Майка ви е била права, това е по-скоро вредно, отколкото полезно за ставите ви и не е нищо повече от лош навик. С малко повече упоритост и концентрация можете да го надвиете.

 

2. Човъркане по тялото

 

Когато сте нервни, понякога започвате да се чешете, където не ви сърби: търкате си носа, прокарвате пръсти през косата си, стягате и отпускате вратовръзката си т.н. Всички тези движения не разсейват от вашата притесненост, а напротив - подчертават я, затова гледайте да ги намалите до минимум.

 

3. Непрестанното извиняване без повод

 

Добре е, когато сте учтиви, но има хора, които прекаляват с извиненията, дори, когато няма нужда от тях. Това говори за прекалена мекост на характера и плахост, а кой има нужда от такава репутация? Извинете се ако се блъснете в някого на улицата, но не и когато вас ви блъснат...

 

4. Прекаленото докосване

 

По някое потупване по гърба или рамото е допустимо, но като цяло етикетът изисква докосването на събеседника трябва да се сведе до минимум, когато не става дума за особено близък човек. Уважавайте личното пространство на хората и тяхното тяло, като си държите ръцете прибрани, дори и да ви се иска да ги пипнете с най-добри намерения.

 

5. Прекъсването на хората

 

Всеки иска да е център на влиянието, но е важно да осъзнавате кога има полза от това и кога е по-добре да го избегнете. Хубаво е, когато сте чаровни, забавни и духовите и имате какво да разкажете. Лошо е, когато прекъсвате хората и говорите през тях, за да се изкажете.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Автор: Мария Господинова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
I love Music
преди 11 години

*** сте заправили и мляскане :D


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия