Лицемерието във взаимоотношенията и как да го разпознаем

2012-07-12 10:09:00
Лицемерието във взаимоотношенията и как да го разпознаем
Снимка: Dreamstime

Лицемерието е дълбоко навлязло в съзнанието на днешните хора. Не съществува човек, който от време на време да не се превъплъщава в ролята на лицемер. Той се представя за честен, морален и всеотдаен човек, докато в същото време често си служи с лъжи, не обича да помага и няма никакви ценности. Но животът е по-лесен, когато хората те виждат такъв, какъвто си те представят. Тогава ти си слагаш маската и удовлетворяваш техните желания заради своя лична изгода.

 

Повечето лицемери са арогантни личности и не се интересуват от чувствата на околните. За тях е важно да създадат фалшив образ, който ще им бъде от полза при общуването с хората. Те смятат себе си за нещо повече от останалите и затова си позволяват да изричат лъжа след лъжа.

 

Да речем, че ходите на работа и ежедневно закъснявате 15-20 минути. Бихте ли звъннали на шефа си, за да го предупредите, че ще закъснеете? Може би ще влезете тихо в офиса и бързо ще заемете работното си място, надявайки се, че работодателят ви няма да си погледне часовника? Или ще заявите най-нагло, че сте пристигнали по-рано, но ви се е наложило да слезете до колата си или сте отишли да си купите кафе?

 

 

Бихте ли се държали лицемерно пред пътен полицай? Представете си, че шофирате, нарушавате някой пътен знак и ви спират. При положение, че сте наясно защо са ви спрели, бихте ли проявили наглост, питайки какъв е проблемът? Или ще се нахвърлите на катаджията, натяквайки му, че има къде-къде по-големи нарушители, а той спира вас? Другият вариант е да се извините, казвайки, че шофирате отскоро, не познавате квартала и т.н. Малцина са тези, които безмълвно ще си понесат последствията.

 

Най-лесно се познава лицемерът по това, че винаги твърди, че казва истината. Такъв човек не съществува. Всеки лъже, волно или неволно, за добро или лошо. Двуличниците винаги държат да поддържат имиджа си на добър човек, за да не се набиват на очи. Ако ги хванат в лъжа, те казват нова, опитвайки се да се измъкнат от ситуацията.

 

Лицемерието се среща навсякъде – в семейството, в приятелството, в любовта, на работното място ... то е неразделна част от ежедневието на всеки един човек.

 

Но защо трябва да се правим на такива, каквито не сме и да се обричаме да живеем живота на човек, който не съществува? Няма нужда да слагате маската, само за да се харесате на някого. По-добре имайте 5-ма приятели, но верни, отколкото 50, но лицемери като вас!

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия