Как да не забравиш наученото през лятната ваканция?

2012-05-19 17:16:00
Как да не забравиш наученото през лятната ваканция?
Снимка: sxc.hu

Дванадесетокласниците вече са в лятна ваканция и с нетърпение чакат абитуриентските си балове. Учениците от 8 до 11-и клас обаче трябва да посещават училище до края на юни месец и чак тогава ще получат така желаната почивка.

 

Въпреки че лятото е време, в което мозъкът на учениците си почива, това не означава, че трябва да се забрави всичко, научено в час.

 

 

Понякога децата се упражняват, без да го осъзнават. Любителите на спорта, например, често използват своите познания по математика. Статистиката е една важна част от тази игра. Те постоянно пресмятат головете/кошовете, които вкарват, запомнят числа, събират, изваждат, умножават и делят. Неща, които мразят в училище, но които използват с удоволствие, когато говорят и практикуват някакъв спорт.

 

В голяма част от медиите се организират състезания за деца, които умеят да пишат и рисуват. Изкуството не е нещо, което може да забравиш, но правописа определено се забравя, особено от подрастващите. За тях е подходящо лятно време да участват в такъв род конкурси, за да практикуват наученото през учебната година.

 

Биологията не е предмет, който допада на всички ученици. Но е факт, че човек научава по-лесно нова информация, когато я види, а не когато я прочете като сух материал. За да не забравите наученото през учебната година, разхождайте се по-често сред природата. Така ще видите цветята, за които сте учили до малките часове на нощта, животните, които сте виждали само на картинка, видовете почви и скали и т.н. Същото важи и за географията. Може да ви е трудно да наизустите столиците на държавите, но определено ще ги запомните, ако ги посетите. За съжаление, не всяко семейство има възможност често да пътува извън родината си. А и е трудно да се посети всяка държава, но при финансова възможност и желание, отидете поне в по-големите европейски страни.

 

Повечето учителите по български език и литература дават списък с книги, които трябва да се прочетат по време на лятната ваканция. Това е доста полезно, но, за съжаление, малко са учениците, които се радват на това свое задължение. Всъщност книгите са богатство, което не може да бъде изместено от интернет технологиите. Много по-приятно е да хванеш една книга в ръцете си, отколкото да си я изтеглиш от някой сайт и да я четеш на монитора. Също така всеки знае, че една история е в пъти по-вълнуваща, когато се чете, отколкото когато се гледа на лента.

 

В България има списък на 100-те национални туристически обекта. Голяма част от тях са свързани с историята на страната ни. Много е зарибяващо да обикаляш тези забележителност и да събираш печати от тях. А и така ще обогатиш наученото през учебната година и ще може да си направиш множество снимки, които да ти останат за спомен. Когато видиш с очите си лобното място на Георги Бенковски, например, ще ти е много по-лесно да го запомниш къде е.

 

Голяма част от ученици смятат историята за скучен предмет. Но все пак трябва да имате елементарни познания, които ще ви бъдат в полза след време, колкото и да не ви се вярва. Нали не искате в университета да стане въпрос кога е възникнала Първата световна война и вие да мигате на парцали и да не знаете отговора? Може да ви се струва излишна информация, но това не е така.

 

Лятото е време за почивка, но се постарайте да не забравите всичко, което сте научили през учебната година, защото нещата са навързани и ще ви е трудно през следващата година. Почивайте се, но когато имате възможност, преговаряйте или четете допълнителна информация.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
sluncho121
преди 12 години

Здравейте хора имам един проблем,,скоро имам класно по български а не мога да си намеря информация за темите ми ще съм ви много благодарна ако ми помогнете ето и темите : Проблема за сътворението на света ; мотива за сътворението на света според стария завет ; история на мойсей ; 10е божи заповеди ; хуманистичните проблеми на съвременната епоха според новия завет и есе на тема : И рече Бог нека бъде ден !! Mоля ви помагайте !!

ribok
преди 12 години

Който нищо не е научил няма какво да забрави :)

darkness848
преди 12 години

Много добра и полезна статия! :)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия