Плюсовете и минусите на GSM-ите по време на учебен час

2012-05-15 16:36:00
Плюсовете и минусите на GSM-ите по време на  учебен час
Снимка: sxc.hu

В днешно време почти няма човек, който да не притежава мобилен телефон. Децата имат поне един GSM – за да се свързват с приятелите си и за да бъдат под контрола на своите родители. Поради тази причина няма ученик, който да не влиза в класната стая с включен мобилен телефон.

 

Родителите са значително по-спокойни, когато техните наследници имат GSM. Мобилните телефони се използват успешно в училищата и при нужда учениците се свързват с родителите си или с полицията/пожарната, ако е възникнал някакъв проблем.

 

 

Ако обаче всички ученици и учители започнат да звънят на един номер (например в България на тел. 112), ще се получи претоварване и срив на мрежата. Напълно възможно е никой да не успее да се свърже с екипа, който седи зад този телефон. Затова е хубаво в кризисни ситуации да няма паника и да стане ясно кой ще съобщи за инцидента, който се е случил.

 

GSM-ите могат да бъдат от полза в такива ситуации, но могат и да вредят в други. Доста от учениците и студентите злоупотребяват с тях. В днешно време мобилните апарати имат страшно много функции. Вече почти няма GSM, който да няма камера и достъп до интернет. Така голяма част от подрастващите си снимат тестовете, пращат си отговорите по време на контролно/изпит и т.н. По-големите ученици и голяма част от студентите правят своите контролни/изпити, благодарение на handsfree, поставено в ухото. Така се намалява тяхната обща култура, защото вместо да учат, те разчитат на подсказване. Също така вреден навик е ровенето в интернет през мобилния телефон или писането на SMS-и. Така учениците/студентите отклоняват вниманието си и не могат да усвоят материала, който им се преподава.

 

Благодарение на мобилните апарати младежите си разменят доста слухове. Повечето от тях накърняват достойнството на тийнейджъри, които приемат казани думи навътре. Има случаи на самоубийства сред младежи, които са станали жертва на неверни слухове. В някои страни се обсъждат закони, които да забраняват разпространението на лична информация.

 

Както вече споменахме, родителите наистина са по-спокойни, когато детето им има GSM. Те могат да установят контакт с него по всяко време. Малките деца често са инструктирани, когато се приберат у дома да позвънят на един от своите родители, за да кажат, че са се прибрали успешно. Това може да им отнема част от личното пространство, но осигурява спокойствие на цялото семейство.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия