Студентска бригада - да отидеш или да не отидеш?

2012-05-14 17:11:00
Студентска бригада - да отидеш или да не отидеш?
Заслужават ли си толкова главоболия заради една бригада? Снимка: sxc.hu

Бригадите винаги са привличали студентите. Младите хора искат да заминат далеч от родината, да се запознаят с нови хора, да упражняват езика, който знаят и в същото време да припечелят някой друг лев. Но като всяко нещо и бригадите си имат своите положителни и отрицателни страни.

 

Един от най-големите проблеми, свързани с бригадите, е продължителността на програмата. Повечето фирми правят всичко възможно, за да убедят студентите да останат възможно повече време. Те не спират да повтарят, че по-дългите програми са по-изгодни и че именно в края на лятото има повече работа, защото местните ученици и студенти се връщат обратно в училище.

 

Разбира се, има и тримесечни оферти, които са на по-ниски цени. От такива оферти се възползват доста младежи, които отиват да работят 3 месеца и отделят 1 месец, за да разгледат забележителностите.

 

 

Когато студентите заминават на бригада, те имат две опции относно изпитите – или да ги изтеглят предварително или да ги вземат есента по време на поправителната сесия. Някои преподаватели нямат нищо против да изпитат възпитаниците си по-рано, но има и такива, които не искат допълнителни ангажименти и отказват да го направят. Така някои студенти отиват на поправителен изпит, за да успеят да заминат на бригада. В УНСС обаче няма поправки, а ликвидацията е веднага след редовната лятна сесия. При такива обстоятелства, ако повече от един преподавател не се съгласи да изпита предварително студентите си, които искат да отидат да работят в чужбина, ситуацията се усложнява. В някои университети може да се влачи само един изпит, а и това е рисковано, защото ако не се вземе на следващата ликвидация, студентът прекъсва. Защо преподавателите не проявяват разбиране, да не би да е от завист?

 

В различните университети имат различни разбирания относно бригадите и различни схеми. Някои висши учебни заведения изтеглят предварително изпити, други искат да се подпише договор, че студентът ще се върне на предварително посочена дата, за да си вземе изпитите, трети забраняват на първокурсниците и студентите, с повече от един невзет изпит, да заминават на работа в чужбина.

 

Ръководствата на висшите учебни заведения трябва да осъзнаят, че бригадите не са причина да има толкова малък интерес към лекциите и упражненията и затова е глупаво да правят всичко възможно да спъват своите възпитаници. Вместо това могат да насочат усилията си към подобряване на учебната база, мотивация на персонала и промяна на учебния график, за да бъдат лекциите по-интересни за младите хора.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
EinGutesKind
преди 12 години

Досега не съм видял някой преподавател да не иска да изпита студент по-рано. Дори аз, без да ходя по бригади, съм си теглил изпити по-рано, без причина, и не правят никакви проблеми.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия