По-голяма част от хората започват своята първа работа, докато са тийнейджъри. Вижте няколко полезни съвета как да направите добро впечатление на бъдещите си работодатели:

 

1. Ако не са ви казали кога да отидете на интервю (посочили са ден, но не и час) отидете сутринта, когато има най-малко работа. Избягвайте да сте там, когато на служителите им е натоварено и няма да могат да ви обърнат нужното внимание или непосредствено преди края на работния ден. При положение, че имате уговорен час, не си позволявайте да закъснявате. По-добре отидете 10 минути по-рано, но не отивайте по-късно от уговорката. Това ще направи наистина лошо впечатление на човека, който ще проведе интервюто.

 

2. При положение, че сте разбрали от ваш близък/приятел, че си търсят човек за дадена позиция, разберете повече информация за фирмата, естеството на работа и дали търсят човек с вашата квалификация. Намерете координати на шефа на компанията или на човек от отдел Човешки ресурси, свържете се с него и му кажете, че се интересувате от позицията, за която търсят човек. Носете автобиография със себе си, но и изпратете предварително вашето CV и мотивационно писмо, за да добият повече информация за вас.

 

3. Седнете и отделете няколко часа, за да подготвите вашето CV. Сигурно си мислите, че това е просто една формалност, но това определено не е така. Работодателите се вглеждат в нещата, които сте написали и в начина, по който описвате себе си. Разгледайте няколко примерни CV-та и не спестявайте информация, която ще ви бъде полезна. Забравете за клишираните изрази, те правят много лошо впечатление.

 

 

4. Всеки е чувал, че по дрехите посрещат ... затова се облечете спретнато и в никакъв случай разголено (ако сте момиче).Не е нужно да сте с костюм, все пак сте млад човек, но нека е в границите на благоприличието.

 

5. Ако кандидатствате за работа в някаква институция или сериозна компания, по-добре си махнете обиците от лицето. На такива длъжности не е позволено да се носят обици, освен общоприетите на ушите (но без допълнителни дупки), както и да се виждат татуировки. Също така лакът трябва да е в телесен цвят, без декорации.

 

6. Дръжте се възпитано, не прекъсвайте, не задавайте неудобни въпроси, но питайте това, което ви интересува. Покажете, че сте амбицирани и имате интерес да заемете тази длъжност. Покажете на бъдещия си работодател, че основното ви мотивация не са парите, а възможността да натрупате опит и да се издигнете в йерархията.

 

В днешно време не е лесно човек да си намери работа. Но не се съгласявайте на всякакви предложения, ценете труда си и не позволявайте да ви експлоатират. Парите са си пари, но здравето и уважението не бива да се подценяват.

Автор: Ралица Солакова