Няколко начина да украсите оригинално яйцата си за Великден

2012-04-10 12:24:00
Няколко начина да украсите оригинално яйцата си за Великден
Бъди с най-оригиналните великденски яйца. Снимка: sxc.hu

Великден наближава и вече е почти време да боядисаме яйцата си. Традицията повелява това да се прави рано сутринта на Велики четвъртък или в събота сутрин. На пазара има най-различни видове бои, които ще боядисат великденските ви яйца в желаните цветове. Но все пак може да проявите оригиналност, като използвате някои бабини методи:

 

Сварете яйцата във вода, като добавите щипка сода за хляб. След това ги поставете в парчета цветна коприна, завържете ги с конци и сложете яйцата да се варят още малко в същата вода. Извадете ги, оставете ги да изстинат и махнете копринените парчета.

 

Може да подсилите цвета на великденските си яйца с помощта на листа от бреза. Те ще направят жълтите яйца още по-жълти. Вземете няколко брезови листа и ги оставете отварата да се запарва поне 30 минути. След това поставете яйцата и сложете съда на котлона. След като отварата кипне, продължете да варите яйцата в продължение на 10 минути. По този начин те ще станат по-ярки и наситени.

 

След като яйцата се сварят, оставете ги да изстинат. Боядисайте ги с обикновена боя за яйца и след това вземете лак за нокти и брокат на прах. Рисувайте, каквото въображението ви поднесе и накрая поръсете с брокат.

 

Ако искате яйцата ви да имат малки бели точки, то вземете шепа ориз, завийте ги плътно в марля и ги сложете да се варят, като в течността поставите и люспи от лук. По този начин великденските ви яйца ще станат кафяви с малки бели точици.

 

 

Цветните конци ще направят яйцата ви на интересни петна. Внимавайте яйцата, които боядисвате по тази начин, да не бъдат напукани, за да не се боядисат от боята на конците. Друг метод за правене на цветни, петнисти яйца е с помощта на памук. Вземете голямо парче памук и започнете да слагате върху него различни цветове, загърнете го и го оставете да поседи по този начин поне половин час. След това извадете яйцето и го намажете с олио, за да блести.

 

Бъдете наистина оригинални и вземете една свещ и оваляйте яйцата в течния парафин. След това им поставете мънички мъниста. Вземете пинсети, за да ги хващате по-лесно и нагрейте мънистата на пламъка на свещта, като след това ги поставете върху мекия восък.

 

За да станат великденските ви яйца наистина красиви, то трябва да се постараете да ги боядисате добре. За да имат равномерни цветове, трябва предварително да ги обезмаслите, като ги измиете с топла сапунена вода и ги избършете с кърпа, напоена със спирт.

 

Ако искате да имате минимален брой напукани яйца, затоплете ги предварително, извадете ги по-рано от хладилника и ги пуснете за малко в топла вода.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия