Внимавайте! Играта Синият кит е опасна!

Има регистрирани случаи и на самоубийства

2017-02-21 14:30:00
Внимавайте! Играта Синият кит е опасна!

Смъртоносната игра Синият кит, която се зароди в руските социални мрежи, вече се разпространява не само в други държави, но и у нас.

 

Тя е свързана с опасни предизвикателства при тийнейджърите, които понякога водят не просто до самонаранявания, но и до фатален край. Към това се прибавят и регистрирани случаи на самоубийства.

 

Какво представлява?

 

Тийнейджърът пише като статус в социалната мрежа #синийкит и ментор се включва на лично съобщение с предизвикателство. Заплахата, която отправя е, че ако не се изпълни „задачата“, ще има фатални последици за него или семейството. Отказалите се се откриват по IP адресите.

 

Броят на предизвикателствата е общо 50, като сред тях е и да нарисуваш кит с бръснарско ножче на ръката или да се пръскаш с флакон, от което се получават следи като след изгаряне.

 

Експертът по социални мрежи Жюстин Томс коментира, че това е най-чувствителната възраст при децата. Тя подчерта, че е важно да следим какво правят нашите деца и да сме приятели с тях в социалните мрежи.

 

"Трябва да правим превенция за всички тези явления - присъствие в реалния живот на децата. Всичко, което се случва извън интернет, рефлектира в интернет. Трябва да сме внимателни за всякакви подобни феномени", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

 

Томс добави, че сектите така или иначе си намират път по всякакъв начин, но това е още един канал за тях, който е добре дошъл. Детският психолог Христо Монов отбеляза, че от 2 години има сведения за съществуването на тази игра. Той настоя, че трябва да вземем мерки рано, защото в юношеска възраст хората се интересуват от смъртта и живота.

 

"Социалните мрежи са най-удобното място за сектите, защото са правно нерегулирани. Това е нова социална ситуация за развитие на хората", коментира той.

 

Психологът посочи, че вече има създадени мрежи за противодействие на опасната игра. Когато забележат, че някой е влязъл в играта, доброволците му изпращат предупредителни послания какво ще стане с неговото семейство, ако изпълни указанията.

 

Димитър Ганчев от Интернет общество е на мнение, че по-скоро става дума за социален вирус, отколкото за игра.

 

"Истината е, че не намирам много неща, за които да се хвана и да изградя хипотеза. Има само 1-2 случая, които са документирани", сподели той.

 

По думите му това е знак, че на децата им липсва внимание и призова родителите да им обръщат повече внимание. "Формулата е добро възпитание. Трябва да прекарваме време с децата си", настоя той.

 

Димитър Ганчев заключи, че Синият кит е следствие, а не причина. Според него децата биват експлоатирани чрез играта. Той отбеляза още, че проблемът не е създаден от социалните мрежи, които просто правят проблемите видими.

 

Внимавайте!

Автор: Криси Табачка

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Dwyd96
преди 7 години

БРАВОУ! Прекрасна реклама на тая тъпотия."Журналиста", написал това да си направи харакири!Колкото повече говорите за това, толкова по-полуряно става... Преди "медиите" да ни залеят с тая помия, нямаше нито един хаштаг от българи.....


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия