Първият подводен музей в Европа е вече факт

2017-01-23 11:32:00
Първият подводен музей в Европа е вече факт

Ако не си фен на традиционните музеи, то ние ти предлагаме да посетиш първия подводен музeй в Европа „Museo Atlantico”. Той се намира на Канарските острови и е дело на британския художник Джейсън де Кеърс Тейлър.

 

Музеят е с големина 2 500 кв. метра площ и има над 300 скулптури.


 

Фигурите под водата са актуални и са свързани със съвременния начин на живот. На морското дъно човек може да види скулптура на двойка, която си прави селфи, лодка с мигранти, които се опитват да достигнат нелегално Европа и др.

 

Скулптурите са спуснати в район, който е защитен биосферен резерват от Юнеско, като идеята е да се превърнат в изкуствен риф, за да може местните морски видове да продължават да се размножават.

 

Преди да направи Museo Atlantico, Джейсън де Кеърс Тейлър е изградил още две подобни атракции – във водите край Мексико и в Гранада, Карибите.


 

Джейсън де Кеърс Тейлър е известен със своите подводни скулптури и инсталации. Роден е през 1974 година и израства пътувайки между Европа, Азия и Карибите. Като студент се запознаван с наложилото се още през 70-те години на 20-ти век течение в изкуството – лендарт. По време на следването си започва да експериментира в тази посока и дава израз на взаимодействието академична скулптура – ландшафт.

 

Тейлър е и подводен еколог и е носител на престижни награди за подводна фотография. Той е квалифициран инструктор по гмуркане с над 40 години опит. Преди 10 години печели международно признание с първия в света подводен скулптурен парк в Гренада.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия