Известните личности, които си отидоха през 2016 година

2016-12-19 13:10:00
Известните личности, които си отидоха през 2016 година
Снимка: Reuters

През 2016 година ни напуснаха известни личности, които винаги ще помним и споменаваме с добро. Виж част от талантливите мъже и жени, които приключиха земния си път:

 

Дейвид Боуи – британският певец, композитор, продуцент, аранжор, художник, мултиинструменталист и актьор направи истинска революция в музиката със своята екстравагантност и не слезе от върха в продължение на повече от 40 години. Той е създал десетки песни, превърнали се в международни хитове, но въпреки това се венчал със съпругата си под звуците на българската песен на Янка Рупкина. Дейвид Боуи почина на 10 януари на 69-годишна възраст след почти двугодишна борба с рака.

 

Умберто Еко – италианският писател, филисоф-семиотик и медиевист е известен със своите романи и есета. Той пише основно в сферата на философията, като предпочитаните за него областа са естетиката, морала, семиотиката и лингвистиката. Най-известните му произведения са „Махалото на Фуко”, „Пражкото гробище”, „Името на розата” и други. Умберто Еко почина на 19 февруари на 84-годишна възраст след дълга битка с онкологично заболяване.

 

Харпър Ли – американската писателска е известна с творбата си „Да убиеш присмехулник”, която печели Пулицър и е обявена за най-добрия роман на всички времена във Великобритания. Харпър Ли почина на 19 февруари на 89-годишна възраст.

 

Петко Бочаров – журналистът и преводач е известен с репликата си „Да, ама не”, произнесена още през 1992 година. Фразата му служи за заглавие, но в обърнат вариант на книгата „Петко Бочаров на 90? Не, ама да!”. Негово дело са книгите „Страсти и контрасти в три Българии”, „Петко Бочаров на 95 през три Българии”, „Картини от три Българии” и други. Петко Бочаров почина на 2 март на 97-годишна възраст.

 

Принс – американският актьор, музикант, композитор и певец бе диагностициран със СПИН само 6 месеца, преди да си отиде от този свят. Принс е бил от последователите на Свидетелите на Йехова и отказал да започне лечение, защото вярвал, че с молитви към Господ ще се излекува. Неговите най-големи хитове са "I wanna be your lover", "BatDance", "Purle Rain" и други. Принс почина на 21 април на 57-годишна възраст от СПИН.

 

Мохамед Али – той е считан за основоположник на съвременния бокс. Легендарният американски боксьор е олимпийски шампион от Олимпийските игри в Рим 1960 година в „полутежка” категория, трикратен Световен шампион по бокс професионалисти в категория „тежка”. Мохамед Али почина на 3 юни на 74-годишна възраст след 32-годишна битка с болестта Паркинсон.

 

Евтим Евтимов – той е сред най-известните съвременни български поети и е познат най-вече с любовната си лирика. Автор е на повече от 40 книги, а много от стиховете му са използвани като текстове за песни, превърнали се в български хитове. Сред тях са „Ако ти си отидеш за миг” на Импулс, „Горчиво вино” на Веселин Маринов, „Високо” на ФСБ и други. Евтим Евтимов почина на 8 юни на 82-годишна възраст в болница след тежко боледуване.

 

Кристина Грими – американската певица стана известна с участието си в предаването „The Voice”, както и със своите кавъри на известни поп изпълнители в YouTube. Тя започва свой канал там едва на 15 години, а кавърите й имат милиони гледания. Кристина Грими почина на 10 юни на 22-годишна възраст, след като бе простреляна по време на свой концерт, докато раздава автографи.

 

Димитър Цонев – телевизионният водещ е една от емблемите на Българската национална телевизия. Автор е на 17 документални филма между които „Избори по американски”, „Професия полицай” и други. Има няколко участия в български игрални филми. Димитър Цонев почина на 23 август на 56-годишна възраст след прекаран тежък инсулт.

 

Ленард Коен – музиката му оказва голямо влияние върху други автори на песни и са записани стотици варианти на негови произведения. Песента му с най-много кавъри в съвременната музика е „Hallelujah”. Ленард Коен почина на 7 ноември на 82-годишна възраст.

 

Фидел Кастро – Кастро става министър-председател на Куба след Кубинската революция, която отхвърля подкрепяната от САЩ диктатура на Фулхенсио Батиста. През 1965 година създава Кубинска комунистическа партия и става неин първи секретар. Той остави траен отпечатък в световната история със своето дело. Фидел Кастро почина на 25 ноември на 90-годишна възраст.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия