Никулден е! Честит празник на всички празнуващи!

2016-12-06 09:34:00
Никулден е! Честит празник на всички празнуващи!
Снимка: iStock

Днес православната църква почита паметта на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Светецът е покровител на моряците и рибарите, а днес празнуват и банкерите. Никулден е а и празник на град Бургас.

 

На Никулден празнуват всички, носещи имената Николай, Никола, Николина, Николета, Нина, Ненка, Нищо, Ница и Кольо.

 

Житието на Св. Николай дава основание в една молитва той да бъде наречен защитник на вярата и верните, хранител на гладните, веселие на плачещите, одеяние на голите, умиротворител на враждуващите, ръководител на постниците и монасите, пазител на целомъдрието, покровител на плаващите по море и освободител на пленените и невинно осъдените.

 

Никулден е важен църковен празник. Според народните вярвания, когато шестима братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всички води. Той е трябвало по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Св. Николай има покровителство над морските бури и урагани. На днешния ден лодките и корабите не плават в открито море.

 

Празникът на Св. Николай е в периода на коледните пости. На днешния ден обаче на трапезата е разрешено да се консумират рибни ястия.

 

Честит празник на всички празнуващи!

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
dimitar_ak
преди 7 години

Ех ама снимка сте сложили за Никулден. Знаете ли какво символизира този знак ;)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия