Няколко странни неща, които тялото ни прави, за да ни защити

2016-11-18 09:31:00
Няколко странни неща, които тялото ни прави, за да ни защити
Снимка: iStock

Човешкият организъм е изключително сложна машина с безброй биологични цикли и системи. Тялото притежава цяла система от защитни механизми, които ни предпазват по 24 часа в денонощието.

 

Виж няколко невероятни неща, които нашето тяло прави, за да ни защити:

 

Хълцане – когато човек се храни прекалено бързо и поглъща големи парчета храна или пък преяжда, пневмогастричният нерв може да се раздразни. Той е тясно свързан със стомаха и диафрагмата. Ако се раздразни, човек започва да хълца.

 

Сълзи

Сълзите предпазват слъзната мембрана на окото, когато чужд обект попадне в нея. Също така те са инструмент за „емоционална защита”. Според учените в стресови ситуации тялото създава нов, силен източник на дразнение, за да ни отвлече вниманието от болката, която изживяваме в този момент.

 

Прозяване – основната цел на прозяването е да охлади мозъка, след като е прегрял или сме го претрупали с информация.

 

Набръчкване на кожата – набръчкването на кожата на ръцете е изключително важно. То се случва, когато тялото се сблъсква с повишено количество влага и разбира, че средата може да е доста хлъзгава. Поради тази причина кожата на ръцете веднага започва да се променя, за да улесни захващането за гладки повърхности.

 

Настръхване


 

Целта е да се намали количеството топлина, което тялото губи през порите на кожата. Това ни помага да се стоплим, когато ни е студено.

 

Загуба на памет – обикновено се случва след тежки и неприятни изживявания. Мозъкът ни буквално изтрива най-лошите моменти от паметта, за да защити психиката ни.

 

Стряскане, докато заспиваме – най-вероятно ти се е случвало, докато заспиваш, да изпиташ онова странно чувство на пропадане. В този момент всички наши мускули получават толкова силен спазъм, че може да паднем от леглото. Това се случва, когато започнем да заспиваме и честотата на дишането ни рязко падне, пулсът леко се забави, а мускулите се отпуснат. Мозъкът интерпретира тези промени като вестители на скорошна смърт и затова се опитва да ни спаси, като ни изпраща силен импулс.

 

Протягане

Човек се протяга инстинктивно, за да приготви тялото си за физическите действия, които ще извършва до края на деня. В същото време протягането на мускулите възстановява кръвния поток и подобрява настроението ни.

 

Кихане – обикновено кихаме, когато носните ни канали са пълни с прекалено много алергени, прах, микроби или други дразнители. Кихането е начинът, по който тялото се опитва да се отърве от гореспоменатите неща.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия