Най-популярните и вкусни видове суши

2016-11-17 12:59:00
Най-популярните и вкусни видове суши
Снимка: iStock

Сушито е любима храна на много хора, въпреки че не е традиционно българско ястие. То се нарежда на седмо място в класацията на най-консумираните храни у нас.

 

Сушито представлява сварен ориз, сурова риба и други добавки, навити на руло в кори Нори. Съществуват над 2 000 вида суши. В последно време сушито се радва на голяма популярност в България и се предлага в много заведения.

 

Виж кои са най-известните и любими суши рула:

 

Филаделфия – оризът не е увит в кори Нори. Сушито съдържа сьомга, краставица или авокадо с крема сирене. Това суши се предпочита от хората, които не харесват вкуса на сушените водорасли и текстурата на сушито.

 

Сашими


 

Това е тънко нарязана риба, най-често риба тон или сьомга, която се сервира без ориз. Сашими е сурова риба, въпреки че в някои заведения се предлага и преминала някаква термична обработка. Сашими не е суши в класическия смисъл, а по-скоро се причислява към голямата група на японската кухня.

 

Суши Rainbow – представлява ориз, навит в руло от риба и авокадо. Ако си поръчаш цял суши сет, ще получиш суши хапки с различни видове риба, които ще са подредени в чинията и ще наподобяват дъга.

 

Терияки – това суши не съдържа риба, а пиле и сос „Терияки“. Не е суши в класическия смисъл, но въпреки това се предлага в почти всички суши ресторанти.

 

Нигири – това е топка ориз, върху която има парче тънко нарязана риба или скарида.

 

Футомаки


 

Това е суши руло, което съдържа 4 или повече съставки. Оризът се увива във водорасли Нори. Интересното при него е, че рулото е доста по-голямо от стандартните и достига до около 6 см. диаметър.

 

Унаги – представлява вид змиорка. Това суши съдържа ориз, терияки сос, сладко-солена глазура и унаги.

 

Темпура – това е японска техника за паниране, при която панировката е много лека. Използва се често за риба, скариди и зеленчуци. Темпура панировката се приготвя от брашно, газирана вода, понякога и водка.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия