Няколко места за приятни есенни разходки близо до София

2016-10-04 13:13:00
Няколко места за приятни есенни разходки близо до София
Снимка: iStock

Есента е вече тук, но това не означава, че трябва да спреш с разходките из природата. Има много места близо до София, които може да видиш, когато времето навън не е дъждовно и прекалено студено. Виж няколко от нашите предложения за приятни, есенни разходки:

 

Бонсови поляни - 7км от София

Ако искаш да отидеш на тихо и спокойно местенце и да си сред шарените листа на букова гора, където да полежиш и да си починеш, Бонсови поляни е добра идея. Въздухът е кристално чист, а хижата е приятна и гостоприемна.

 

Боянски водопад – 8 км от София

Това е едно от най-посещаваните места на Витоша. Хубавото е, че става както за планинари, така и за хора, които не обичат много да ходят, защото е сравнително близко до Бояна. Може да стигнеш до водопада с кратък преход от местността Златните мостове, до която има и градски транспорт.

 

Драгалевски манастир - 10км от София

Ако искаш да се разходиш и да запалиш свещ, защото вярваш в Господ, може да отидеш в Драгалевския манастир. Това е едно красиво, спокойно и лесно достъпно място.

 

Язовир „Долни Богров” - 12км от София

Рибарите обичат това местенце, защото е близо до града и има доста риба. Ти, ако не си рибар, може просто да отидеш на разходка, когато времето е хубаво и става за почивка сред природата.

 

Конна база в Чепинци – 12км от София

Намира се близо до Околовръстното. Там може да пояздиш красиви коне на свеж въздух и да се пораднаш на зеленината на селото.

 

Парк дворец „Врана” – 15км от София

Мястото е подходящо за малки и големи и дава възможност на човек да се докосне до голяма част от историята на България. Намира се близо София и ще може да се разходиш на спокойствие из алеите на парка.

 

Локорско – 17км от София

След последните къщи в селото започват красиви иглолистни и широколистни гори. През есента ще имаш възможност да видиш красиви цветове, които топлят душата.

 

Курилски манастир „Св. Иван Рилски” – 17км от София

Намира се на десния бряг на река Искър, на километър от селото. Близо до него се намира и старата българска крепост Белиград.

 

Малката Света гора в Кокаляне – 18км от София

Крепостта Кокалянски урвич и Урвичският манастир „Св. Николай Чудотворец” са част от т.нар Малка света гора.

 

Мърчаево – 18км от София

Намира се в живописното северозападно подножение на Витоша и е единственото софийско село, разположено по горното поречие на река Струма и в Пернишката котловина.

 

Горни Богров – 20км от София

В църквата към манастира Св. Георги има камък в центъра на олтара, за който се твърди, че става все по-висок. Камъкът е донесен от кръстоносци.

 

Кътински пирамиди – 20км от София

Близо до село Кътина се намира природното образувание, наречено Кътински пирамиди. Скалите са с червеникав цвят и остри върхове и са се формирали вследствие на почвена ерозия. Пътят до село Кътина е 40 минути с кола, а може да се стигне и с маршрутка.

 

Природните джакузите на Железница – 23км от София

Това са топли минерални извори, чиято вода в миналото се е бутилирала. Басейните са изградени от камъни от доброволци, които обичат природата и планината.

 

Лозенски манастир – 23км от София

Екопътека „Лозенска планина” ще те отведе до това красиво и духовно място.

 

Кладница – 26км от София

Селото е един от подстъпите към Витоша. На планинската пътека към природния парк има обособени красиви дървени беседки. В двора на манастира „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” има вековен дъб с обиколка на ствола 3 метра.

 

Черни връх – 28км от София

Това е емблематично място на Витоша, което най-вероятно си посещавал поне веднъж. Въпреки че е най-високият връх на Витоша, мястото е лесно достъпно, ако тръгнете пеша от Алеко.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия