Доказано: Разговорите между делфините приличат на разговорите между двама души

2016-09-14 16:30:00
Доказано: Разговорите между делфините приличат на разговорите между двама души
Снимка: iStock

Наскоро учени успяха да запишат разговор между делфини и установиха, че те имат „високо развита устна реч“, която прилича на човешката.

 

Делфините говорят с изречения, състоящи се от до 5 „думи“, които са под формата на сонарни импулси, цъкания и подсвирквания. Те изслушват внимателно другия, преди да му отговорят. Тоест не прекъсват, както често правим ние хората.

 

Тяхната комуникация „прилича на разговор между двама души“, пише ръководителят на изследването Вячеслав Рябов в сп. „Математика и физика“.

 

 

Произвежданите от делфините импулси се различават по продължителност и честота. Затова може да се предположи, че всеки импулс е фонема или дума от делфинския език.

 

За съжаление, речта на морските бозайници е на такава честота, че не може да бъде уловена от човешкия слух.

 

"Този език има всички характеристики на човешкия. Това показва високо ниво на интелигентност и съзнание. Езикът на делфините може да се смята за високоразвит, сроден на човешкия" - споделя Рябов.

 

Изследването е направено в природния резерват Карадаг с две афали – Яна и Яша, които живеят от 20 години в басейн. Специалистите отдавна смятат, че поведението на делфините не е като на другите животни. Знае се от години, че те имат индивидуално подсвиркване и съобщават нещо на останалите в стадото.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия