Какви чужди езици най-често изучават хората по света

2016-08-23 19:59:00
Какви чужди езици най-често изучават хората по света
Снимка: iStock

В днешно време е необходимо човек да знае поне един чужд език. Най-често това е английският. Ученето на чужд език е шанс за кариера или образование извън България. Все повече и повече млади хора искат да емигрират и поради тази причина усилено изучават чужди езици.

 

Най-често изучаваният чужд език е английският, а на второ и трето място са френският и испанският.

 

В най-малко 94 страни английският е предпочитан от половината потребители на приложението Duolingo.

 

 

Регионите, където изучаването му е важно, са Европа, Латинска Америка, Югоизточна Азия, част от Африка и Близкия Изток. Може да се каже, че английският е най-изучаваният език в цели 116 страни по света.

 

Както вече споменахме френският е на второ място сред най-изучаваните чужди езици. Той е най-преподаваният в 35 държави. Испанският и немският се преподават най-усилено съответно в 32 и 9 държави. Френският е един от двата най-изучавани езика в 58% от страните, за испанския този дял е 46%.

 

Общият брой на използващите френски обаче е по-малък от испаноговорящите – 11 срещу 17% от потребителите на Duolingo.

 

Френският е изключително популярен в Африка, Нигерия и в Сиера Леоне. Испанският е популярен в Северна Америка, Ямайка, Тринидад и Тобаго.

 

Немският е четвъртият най-изучаван език в света. Той е един от двата най-изучавани езика в 20% от страните, основно в Азия, Европа и Средния Изток. Най-важен и приоритетен е за 7% от потребителите.

 

Немският език е доста известен и в Намибия. Интересен е фактът, че този език се изучава усилено и в Индонезия и Иран. Причината за това е, че в двете страни университетите поддържат тесни връзки с немските, а и доста ирански учени са учили в Германия. В Индонезия има интерес към немския, защото най-малко 4 000 студенти от тази страна участват в университетския обмен с Германия.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия