Белези по рождение и тяхното значение

2016-08-01 13:15:00
Белези по рождение и тяхното значение
Снимка: iStock

Почти всеки човек си има белези по рождение, които са в различна форма, големина, цвят и се намират на различни части по тялото. Те могат да бъдат изпъкнали, вдлъбнати или да са наравно с повърхността на кожата. Като цветове могат да бъдат бели, сиви, жълто-кафяви, лилави, синкави и червеникави. Сиво-сините се наричат още „монголски петна“ и се срещат предимно при тъмнокожите хора. Обикновено изчезват от само себе си 7-8 години след раждането. Бяло-розовите петна по лицето се наричат „ангелска целувка“, а червеникавите по тила и гърба - „щъркелови ухапвания“.

 

Напълно възможно е с течение на времето белезите да избледнеят или напълно да изчезнат. Рождените белези са напълно безобидни, нямат нужда от лечение и не представляват никакъв здравословен проблем.

 

Какво е обяснението на медицината за появата на рождени белези?

 

Меланинът, който отговаря за пигментацията на кожата, е този, който причинява белезите по рождение. Причината за тяхната поява са по-точно меланоцитите – клетките, които произвеждат меланин. Когато пигментът не се произвежда само в определени участъци на кожата, тогава се образуват петна, а заболяването се казва витилиго. На същия принцип се появяват и белезите по рождение на определено място, където меланоцитите не произвеждат или произвеждат прекалено много меланин.

 

Някои петна, например тези по лицето и челото, се дължат на мозъчни или очни проблеми. Други белези като хемангиомите, се дължат на оплетени тънки кръвоносни съдове. Съществуват повърхностни или капилярни хемангиоми, дълбоки или смесени. Цветът им варира от червено до лилаво и обикновено са удебелени, релефни образувания.

 

Ако имаш рождени белези, които са изпъкнали, внимавай да не ги закачиш, докато се къпеш или когато се обличаш. Ако белегът започне да кърви или се възпали, незабавно отиди на лекар. В никакъв случай не чеши белезите и не ги излагай на силно слънце. Задължително е да ги мажеш хубаво със слънцезащитни кремове, когато ходиш на плаж.

 

 

Имай предвид, че белезите по рождение на се наследствени.

 

Как се премахват рождените белези?

 

Специалист трябва да види белега ти и според вида и големината му да прецени дали може и е добре да бъде отстранен. Има петна, които се премахват с помощта на лекарства, а други с лазерна терапия или хирургическа намеса.

 

Защо някои хора имат белези по рождение?

 

Има мит, че белезите на детето се появяват там, където се е докоснала жената по време на бременността си, когато някой я е стреснал или се е уплашила от нещо. Формата на белега пък описва нещото, от което се е стреснала жената. Смята се, че рождените белези се появяват и в резултат на силното желание на бременната да си хапне нещо, например, грозде.

 

Според други вярвания белезите по рождение изобразяват моменти от миналия живот.

 

Митове и легенди спрямо цвета и мястото на белезите по рождение:

 

Рождените белези могат да бъдат разделени на светли и тъмни, като се вярва, че светлите са носители на тъмни сили и обратното. Ако имаш светъл белег на врата си, то цял живот ще бъдеш беден, ако е на кръста, ще имаш провален брак и нещастна любов, ако е на гърдите, значи над теб тегне проклятие, ако пък е на ръцете или краката, ще изкарваш малко пари.

 

Интересен е фактът, че в миналото са изгаряли на клада хората с рождени белези, защото са ги смятали за омагьосани или за зли магьосници.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия