Днес е Световният ден на йогата

2016-06-21 17:26:00
Днес е Световният ден на йогата
Снимка: Pixabay

Днес е специален ден – освен ден на лятното слънцестоене, днес е и Международният ден на Йогата. Това се празнува втора поредна година в световен мащаб.


Първоначално, предложението за такова честване дошло от министър-председателя на Индия – мистър Шри Нарендра Моди. Датата е 11 декември 2014г., а днес вече празникът е официален навсякъде.

 

 

Йогата представлява древна наука за човека и неговото духовно благоразположение. Някога, по поречието на реката Инд, живяла Харапската цивилизация, която за пръв път практикува Йога. От древността чак до днес се смята, че тази река извира не от недрата на земята, а от самите дълбини на времето, като в своето течение тя формира линия на непрекъснатост, която напомня познатия на всички символ на безкрайноста.

 

Йогата учи, че човекът е енергийно създание – една материално-енергийна структурна единица, един малък микрокосмос, който се развива и живее в света на макрокосмоса. Макрокосмосът са всички заобикалящи обществени единици като социума, природата, човешкото обкръжение и планетарният космос.

 

Като източно учение, йогата цели да внесе в света и съзнанието на човека такъв мир и спокойствие, че да го пренесе в съвсем друго измерение на света. Йога-практиките създават физически баланс у тялото, един стабилен и неразрушим покой на съзнанието, такова себевглъбяване, при което цялата личност на човека да успее да разцъфти и да се самосъздаде наяве. За да успее това да се случи, нужно е в съзнанието си човекът да успее да постигне абсолютна хармония между индивидуалното и всеобщото в потока на всичко съществуващо.

 

Причината, поради която йогата е световно признато и уважавано учение, е че дори най-малкото постижение в тази област, дарява на човек такова всеобщо спокойствие, което е рядко срещано в динамичния и забързан всекидневен свят. Бонус към съзнателния покой е и подобреното физическо здраве, което се разлива над йога-практикуващия човек, в комбинация с по-хармоничните отношения със заобикалящия свят, широкоскроеността, както и новите, развити интелектуални и физически умения на тялото. Това означава не просто по-силно самосъзнание, но и по-голяма трудоспособност. Оказва се, че йогата е доста богата на ползотворност за човека – тя учи на умения за преодоляване на най-различни проблеми от всякакъв харалтер.

 

Практикуващите йога са ведри, усмихнати хора, балансирани в своята съзнателност и физическа активност, позитивни, вярващи в силата на ума и в благоденствието на личността.

 

Интересно при йогите е, че учението при тях се предава само от учител на ученик, напълно индивидуално, което свидетелства за изграждането на неповторима връзка между две същества, която е толкова ценна за тях, че се твърди, че две свързани йоги могат да усетят емоциите един на друг чисто физически. В България йога се преподава от учители с различна насоченост и на различни места.

 

Днес, 21 юни 2016г., Националният Дворец на Културата отваря врати целодневно, чак до късно вечерта, за да покаже и разпространи учението на йогите, за всеки, който проявява интерес в областта.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
defender
преди 7 години

Ужас!

Bomber
преди 7 години

Снимката към статията все едно е излязла от екзорсиста.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия