Най-известните и вкусни сосове по света

2016-03-29 13:30:00
Най-известните и вкусни сосове по света
Снимка: iStock

Вкусът на ястията, които ядем, идва основно от подправките и сосовете. Сос е френска дума, идваща от латинската „salsa“ и означава „осолени“. Древните гърци за пръв път употребили сос при приготвянето на риба. Сосът обикновено е в течно или полутечно състояние и не се консумира самостоятелно, а само като добавка във вкуса. Те съдържат по няколко компонента и са съществен елемент в кухните по цял свят.

 

Сосовете може да се използват за пикантни ястия или за десерти, към топли и студени ястия и предястия и към салати, като при последните се наричат „дресинги“. В днешно време разнообразие от сосове има във всеки по-голям магазин, но несъмнено най-вкусните са домашно направените.

 

Виж кои са най-известните сосове по света:

 

Соев сос – той идва от Китай и е един от най-полезните сосове. Подходящ е за основни ястия и салати, често се използва за овкусяването на ориз. Приготвя се на основата на ферментация от сая, вода, чесън, копър и пшеница.

 

Сос Бешамел – този бял сос е един от основните във френската кухня, който се сервира топъл. Приготвя се от масло, мляко, брашно и се подправя със сола, индийско орехче, бял пипер и кора от лимон. 

 

 

Сос Холандез – френски сос, който повечето хора свързват с яйцата Бенедикт. Този сос обаче е подходящ и за всякакви видове зеленчуци. Приготвя се от масло, белтъци, сол, пипер и кора от лимон.

 

Сос Беарнез – представлява френски гъст сос, който се приготвя от разтопено масло, бяло вино, лук и жълтъци. Подправя се с естрагон, черен пипер, сол и оцет. Подходящ е за употреба към месо и яйца.

 

Сос Песто – това определено е един от най-известните и обичани италиански сосове, подходящ за паста, салати и месо. Приготвя се от сирене пекорино, кашу, зехтин и босилек.

 

Сос Уорчестър – най-известният британски сос, носещ името на графство. Подходящ е за овкусяване на месо. Приготвя се от винен оцен, аншоа, доматено пюре, тамаринд, карамфил, пипер и сушени гъби.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия