Възможно ли е да оглушееш от слушалки?

2016-03-24 13:45:00
Възможно ли е да оглушееш от слушалки?
Снимка: iStock

Повечето родители, когато видят детето си с усилени до край слушалки в ушите, казват, че е въпрос на време да оглушеят или да развият деменция. И в тези думи има доза истина.

 

Сигурно ти се е случвало да отидеш на концерт на любимата си група и известно време след това да не чуваш приятелите си като хората? Причината е пустите децибели. Какво представлява скалата в децибели? Това е логаритмична скала, при която десетократното увеличение на силата на звука представлява +10 dB. Те пък звучат около 2 пъти по-силно в ушите. Увеличение с 20 dB съответства на двадесетократно нарастване на звуковия интензитет и затова на човек му се струва 4 пъти по-шумно. Сигурно така представена тази информация не ти говори нищо, затова ще ти дадем няколко примера от ежедневието.

 

 

Листата на дърветата шумят с около 20 dB, хладилникът с около 45 dB, а силният човешки говор е към 65 dB. Според специалистите всички звуци, които са под 75 dB, без значение колко дълго време човек е изложен на тях, носят нулев риск от увреждане на слуха. От 85 dB нагоре обаче нещата седят по различен начин, особено ако прекараш часове наред под въздействието на подобна какофония.

 

След като България стана част от ЕС, на пазара човек не може да намери персонални плеъри по-шумни от 80 dB, защото са забранени. Ако обаче слушалките са тип „тапи“, те могат да увеличат силата на звука с 7-9 dB, защото са близо до тъпанчето и не се получава разсейване на звука. Звукоизолиращите слушалки са добър избор, защото те карат хората да слушат музиката си по-тихо.

 

Ако искаш да запазиш слуха си и да не оглушееш, купувай си mp3 плеъри само от страни от ЕС. Хубаво е към тях да имаш звукоизолиращи слушалки, но ако нямаш тази възможност, не е проблем. Важното е да не се излагаш на звуци, които са прекалено високи, прекалено наблизо и с твърде дълга продължителност.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия