Алкохолът е неизменна част от живота ни, особено от този на тийнейджърите. Той има доста разнообразен ефект при различните хора. Ето какво трябва да знаеш за него.

 

Алкохолът и поведението.  Всички знаем (най-вече от личен опит), че приет по-големи дози, алкохолът нарушава координацията и ориентацията в пространството, променя настроението и поведението сред околните. При постоянна употреба се стига до злоупотреба с пиенето и личността деградира. Оказва се обаче, че в умерени количества алкохолът може да бъде полезен. Например: питието те защитава за известно време от изпадане в неконтролируем стрес – ситуация, в която си под постоянно напрежение. Алкохолът може да подейства като афродизиак, но само ако пийнеш малко, в границите на нормалното. При хората, които вече са свикнали да пият изключително често пък половото влечение постепенно отмира. Ето една солидна причина да не прекаляваш всеки ден със спиртните напитки.

 

Хората, които пият умерено, живеят по-дълго от онези, които изобщо не пият.

 

 

Алкохолът предпазва от простуда, но само ако не пушиш. Рискът от простуда пада с 60%. Но условието е, че напитката трябва да бъде червено вино и мярката е до 14 чаши седмично. Предполага се, че антиоксидантите, които се съдържат в червеното вино пазят от настинка.

 

Още един интересен факт е, че не само хората могат да се пристрастят към алкохола, но и доста животни, включително домашни любимци като котки, кучета, плъхчета. Затова не бива да им даваш да си пийват само за да се забавляваш с реакциите им (въпреки че е доста интересно преживяване). Лошото е, че те бързо се превръщат в пияници и скоро умират. Така че не експериментирай, защото не е безопасно за тяхното здраве. Не го подлагай на риск само за да се посмееш, после ще съжаляваш.

 

Препоръчителните количества алкохол за мъжете са не повече от 3-4 стандартни единици на ден, а за жените – до 2-3. В различните страните обаче има разлика – например във Великобритания 1 единица се равнява на 10мл спирт, докато в САЩ е двойно повече – 20мл.

Автор: Nadejda Atanasova