Любимите зимни храни

2016-01-10 14:33:00
Любимите зимни храни
Снимка: freedigitalphotos.net

Винаги през зимата се консумират определени храни. През този сезон организмът ти има нужда от повече витамини и храни с по-висока калорийна стойност, за да може да поддържа телесната температура в нормални нива. Ето класация на храните, които са неизменна част от трапезата през зимата.

 

Супа. Тя е едно от най-предпочитаните ястия, които се поръчват и приготвят през зимните месеци. Пилешката супа води класацията, следвана от шкембе и боб чорбата. Супите са доста предпочитани, защото е приятно да похапнеш нещо топло и течно, което да мине през стомаха ти. Той се нуждае и от течности, не само сухи храни.

 

Свинско. То определено е едно от най-хапваните, особено след Коледа и по време на празниците. А кой не обича крехки свински пържоли с червено вино (изключваме вегетарианците, разбира се).

 

 

Картофи. Вярно е, че те се консумират постоянно, но през зимата се покачва рязко консумацията им. Предпочитат се варени или задушени с копър и чесън.

 

Свинско със зеле. Киселото зеле – домашно или купено, винаги присъства на зимната трапеза и в приготвянето на вкусни манджи. Една от тях е свинското със зеле.

 

Сарми. В студеното време зелевите сарми (постни или с месо), които са част от традиционната българска и азиатска кухня, се приготвят с кисело зеле. Те са любимата храна през зимата на много хора.

 

Туршия. Може би това е най-емблематичната храна през зимния сезон. По това време на годината консумацията на пресни зеленчуци спада и това е нормално, защото няма пресни. Поради тази причина още със захлаждане на времето, хората се подготвят с туршията, която замества достойно пресните зеленчуци.

 

Качамак. Може би не всички са чували и знаят какво представлява, но това е традиционно българско ястие, което може да се консумира с различни добавки. Прави се с царевично брашно и най-обичаният вид е със сирене, кашкавал и масло.

 

Кавърма. Това е турско ястие, което трайно присъства на българската трапеза. Приготвя се от месо с подправки и зеленчуци, печено в гювеч. Доста често като добавка се слагат и сарми. Така става по-разнообразно и вкусно.

 

Кървавица. Това е вид наденица, приготвена от прясно изцедена животинска кръв и различни видове месо. Консумира се печена или варена в различни ястия.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия