Ивановден е! Честит празник на всички именници!

2016-01-07 12:24:00
Ивановден е! Честит празник на всички именници!
Снимка: iStock

Януари месец е пълен с именни дни. На днешния ден Българската православна църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк, който кръщава Ииисус Христо във водите на река Йордан. Празникът е наричан Ивановден и е един от най-големите празници.

 

Йоан се ражда половин година преди Иисус Христос. Неговите родители били доста възрастни, когато на баща му Закария се явил архангел Гавраил и му съобщил радостната вест, че жена му Елизавета е заченала техния първороден син. Св. Йоан Кръстител е назован още Предтеча, защото предрича идването на Христос на Земята и подготвя пътя на месията с проповедите си.

 

Според Евангелието той се прочул като проповедник в Галилея и Юдея. Св. Йоан е започнал да проповядва на 30-годишна възраст. Проповядвал е, че е изпратен от Господ да подготви пътя за идването на Христос и убеждавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога.

 

На 34- годишна възраст Св. Йоан Кръстител е заловен и е обезглавен по нареждане на цар Ирод.

 

В България обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и днес. През този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже, и именниците.

 

Днес имен ден иман Йоан, Йоана, Иван, Иванка, Ванина, Ваня, Ваньо, Калоян, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Йовко, Йовка, Жан и Жана. Да ви е живо и здраво името и да ви носи много успехи!

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия