Кои са най-странните съвпадения в историята [част втора]

2015-12-16 12:19:00
Кои са най-странните съвпадения в историята [част втора]
Снимка: iStock

Казват, че случайни неща няма. Случайността е нещо, което се случва на всекиго. На някои хора по-често, на други по-рядко, но се случва. Виж няколко интересни случки, при които определено си личи, че има голяма доза случайност: 


Предсказанието на Титаник – всеки е чувал за инцидента с „Титаник“, но малцина знаят, че той е бил предсказан още през 1898 година в новелата на писателя Морган Робъртсън „Безсилие“. В него той описва как лайнерът „Титан“ потъва след сблъсък с айсберг, докато плава към Ню Йорк – същата дестинация като на „Титаник“. Има още една прилика между книгата и инцидентът с „Титаник“ - и на двете места повечето пасажери умират, защото няма достатъчно спасителни лодки на борда.

И това не е единственото предсказание на Робъртсън. През 1914 година той описва в новата си книга войната между САЩ и Япония, в която воюващите страни използват мощни „слънчеви бомби“ - оръжия, които могат да унищожават цели градове и излъчват ослепителна светлина. 31 години по-късно бомбардировките над Хирошима и Нагасаки сякаш повтарят историята от книгата.

 

 

Прокълнатото порше – повечето хора дават имена на колите си. Това направил и актьорът Джеймс Дийн, който наричал любимото си порше „Малкото копеле“. Но именно любимата му кола е причина за неговата смърт. През 1955 година едва на 24-годишна възраст киноиконата напуска този свят. Поршето обаче тепърва започва да трупа зловеща слава - докато го изтеглят от мястото на инцидента, двигателят пада и премазва краката на един от механиците. След време същият двигател е монтиран на друга спортна кола, която катастрофира по време на състезание и пилотът умира. В същото състезание друг автомобил, в който е вграден задвижващият вал от „Малкото копеле“, се преобръща и убива шофьора си.

И това не е всичко. След като поправят поршето на Дийн, гаражът, в който се съхранява автомобилът, мистериозно изгаря. След това колата е изложена в град Сакраменто, но пада от платформата си и наранява сериозно едно момче. В Орегон платформата, на която е паставено поршето, се отказа и разбива витрина на магазин.

През 1959 година прокълнатото „Малко копеле“ приключва черната си серия, разпадайки се на части. Този автомобил определено е бил прокълнат!

 

Моряшки канибализъм – през далечната 1838 година Едгар Алън написал романа „Историята на Артър Гордън Пим“. В книгата се разказва как четирима корабокрушенци се носят в открито море в спасителната си лодка, без близък бряг и никаква надежда за спасение. За да успеят да оцелеят, трима от тях решават да убият и изядат младежа Ричард Паркър. Но това е в книгата. Сега да видим какво се случва в реалността. През 1884 година яхтата „Миньонет“ потънала на около 1 600 км от нос Добра надежда, оставяйки екипажа си от четирима да се борят за живота си в спасителна лодка в открито море. След като изяли последните си запази от консервирана ряпа и без надежда да бъдат спасени, тримата по-възрастни моряци убили и изяли най-младия от екипажа.

 

Фаталното такси - през лятото на 1975 година такси блъска 17-годишния Ерскин Лорънс на остров Бермуда, докато младежът карал своя скутер. Интересното на този инцидент е, че година по-рано братът на Лорънс бил блъснат от същото такси. Другите съвпадения са, че и двата инцидента стават на една и съща улица, таксито е карано от един и същи шофьор и вътре се е возил един и същи пътник. И двамата братя умират на 17-годишна възраст.

 

Кралят и кръчмарят – кралят Умберто Първи нямал нищо против да слиза след народа си. Една вечер той се отбил в малък ресторант в Монца, където срещнал ... себе си. Става въпрос за неговият двойник, който бил собственик на заведението и физически приличал абсолютно на него. Двамата седнали и започнали да обсъждат странното съвпадение и открили десетки прилики помежду си. И двамата били родени на 14 март 1844 година в един и същи град, били женени за жени, носещи името Маргарита, а кралят бил коронован в същия ден, когато собственикът открил заведението си.

Двамата споделили още едно съвпадение. На 29 юли 1900 година собственикът на заведението в Монца починал. Когато Умберто Първи разбрал за случилото се, много се натъжил. Той обаче нямал много време за скръб, защото няколко часа по-късно бил застрелян при атентат.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Dwyd96
преди 8 години

Много интересна статия.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия