Защо пингвините не замръзват, ходейки по леда на минусови температури?

2015-12-15 12:59:00
Защо пингвините не замръзват, ходейки по леда на минусови температури?
Снимка: iStock

Пингвините са изключително сладки животинки. Те са тумбести, тромави и са черно-бели, сякаш са облекли смокинг. Краката им обаче не са особено защитени. Защо тогава не замръзват, докато ходят по заледената земя на минусови температури на Южния полюс?

 

По-голямата част от тялото на пингвина се поддържа топло, благодарение на гъстото и изолиращо студа оперение. Мазнините под кожата пък подсилват изолацията и заедно с перушината възпират студа. Те се справят толкова добре, че колкото и невъзможно да звучи, при един по-топъл ден пингвинът може да получи топлинен удар.

 

 

Краката и оголеният клюн дават възможност на топлината да изтича и по този начин като всяко топлокръвно създание пингвинът поддържа постоянна температура.

 

Някои артерии в краката на пингвина могат да променят силата на циркулацията на кръвта. Те подават точно толкова кръв, колкото е нужно да се задържи стъпалото с няколко градуса над замръзването.

 

При някои пингвини тази биологична система работи наопаки - галапагоските пингвини, които живеят в екваториалната зона, са се приспособили към топлото време и при тях кръвообращението се увеличава, за да се охладят.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия