Няколко причини да НЕ спиш заедно с домашния си любимец

2015-12-09 14:14:00
Няколко причини да НЕ спиш заедно с домашния си любимец
Снимка: iStock

Някои хора не могат да си представят да си легнат в леглото без домашния любимец. Но освен топлината, твоето любимо животинче, може да ти донесе и някои неприятни екстри. Кои са те?

 

Паразити – при кучетата и котките се срещат различни видове тении. Обикновено те снасят яйцата си в козината, откъдето лесно могат да се озоват в чаршафите, а оттам и в организма ти.

 

Акари – те са изключително неприятни, както за кучетата, така и за хората. Някои често срещани видове пък могат да доведат до краста.

 

 

Кърлежи – през лятото шансът кучето ти да хване кърлеж е доста по-голям, но има и такъв през останалите сезони на годината, дори зимно време. Кърлежите са неприятни животинки, които могат да те заразят с Лаймска болест, която може да бъде смъртоносна.

 

Бубонна чума – въпреки че към днешна дата тя не сее масова смърт из Европа, бубонната чума съществува и може да се заразиш с нея от домашния си любимец, защото се разнася от бълхите.

 

Бълхи – дори да го обезпаразитяваш често и да носи постоянно противопаразитна каишка, кучето ти има шанс да хване отнякъде бълхи.

 

Екскременти – когато кучето ти се разхожда навън, понякога му се случва да стъпва върху чужди *****, а някои четириноги дори ги ядат с кеф. Колкото и да го миеш, има вероятност да има остатъци от ***** по ноктите му. Те са опасни, защото съдържат в себе си бактерии като салмонела и ешерихия коли.

 

Доброкачествена лимфоретикулоза – тази болест се пренася от котките и обикновено е без симптоми. Предава се на човека чрез ухапване, одраскване или облизване от заразена писана.

 

Стафилококови инфекции – те са широко разпространени и човек може да се зарази с тях и от домашния си любимец.

 

Други бактериални инфекции – въпреки че обезпаразитяваш вътрешно домашния си любимец, неговата уста няма как да е чиста. Напротив! Тя е пълна с най-различни бактерии, които могат да причинят ужасни болести като пастерелоза и менингит.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия