Петък, петък 13-ти е - ден на бедите!

2015-11-13 11:21:00
Петък, петък 13-ти е - ден на бедите!
Снимка: iStock

Петък, 13-ти или т. нар. ‘черен петък’ от незапомнени времена всява страх. Има хора, които на този ден изпитват такъв ужас, че направо не стават от леглото. Други отказват да летят със самолет, трети отлагат покупка на жилище. Небостъргачите в САЩ пък въобще нямат 13-ти етаж.

 

Смята се, че суеверията, които са свързани с прокълнатата дата водят началото си от Древния Египет. Древните египтяни смятали, че стълбата , водеща към Висшето познание, се състои от 13 стъпала, като последното олицетворява задгробния свят и прехода към вечния живот.

 

Историята за Тайната вечеря също изиграва съдбовна роля по отношение на това число. На тържествената трапеза Синът Божи поканил 13-те апостоли. Последният, 13-ти, бил Юда, който по-късно предава Спасителя. Самият Исус е разпнат на кръста в петък. Оттогава християните смятат това число за носещо нещастие.

 

Съществуват поверия, че Ева се е поддала на изкушението именно в петък, на този ден на седмицата Каин е убил Авел, храмът на Соломон е рухнал в петък....

 

През Средновековието лошата слава на числото се увеличава. Смята се, че сборищата на вещиците са винаги на 13-ти. В по-ново време на 13октомври 1307 година френският крал Филип IV и папа Климент V са арестували Великият магистър на тамплиерите и хиляди рицари на ордена. Те са подложени на ужасни изтезания, хиляди са изгорени на клада и екзекаутирани.

 

В наши дни страхът от числото 13 се приема за болестно състояние и се нарича трискаидекафобия.

 

Според американски психолози на този ден страната губи около 900 милиона долара, тъй като почти 21 милиона американци се страхуват да отидат на работа във фаталния ден. Според психолозите, обаче, на суеверните хора наистина им се случват лоши неща на тази дата, но то е защото те започват от страх да се държат неадекватно. Те стават неспокойни и сами предизвикват нещастията си.

 

Има теория, според която числото 13 е щастливо за всички, които не се страхуват от него, от новото и от предизвикателствата. Маите и ацтеките пък са смятали, че то е свято. Юдаизмаът също го смята за щастливо число със свещено значение, защото основните догми на религията са именно 13.  

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия