Лесна рецепта за невероятен шоколадов мус

2015-11-04 15:00:00
Лесна рецепта за невероятен шоколадов мус
Снимка: iStock

Шоколадовият мус е десерт, по който въздишат мнозина. Не е нужно да обикаляш луксозни ресторанти, за да хапваш вкусен шоколадов мус. Трябват ти малко свободно време, желание и няколко продукта и може да си го приготвиш и у дома. Ще опиташ ли?

 

Списък на продуктите:

 

8 яйца, разделени на белтъци и жълтъци;

100-150 грама захар;

200 милилитра течна сметана;

300 грама тъмен шоколад;

2 супени лъжици какао;

щипка сол;

50 милилитра ликьор (по желание);

 

Вземи една огнеупорна купа и сложи в нея парченцата натрошен шоколад и щипка сол. Сложи купата на водна баня да се разтопява шоколадът. Хубаво е да бъркаш от време на време, за да се разтопи по-бързо. В купата с жълтъците сложи половината захар, т.е около 60-70 грама и разбивай с миксер, докато станат на пяна и увеличат обема си.

 

Ако няма да слагаш ликьор, вземи още една тенджера за водна баня и затопли сместа от жълтъци и захар. Ако ще слагаш ликьор, сипи алкохола при сместа и добави две лъжици какао.

 

 

Разбий сметана с миксер, докато се сгъсти. Смеси я с жълтъчната смес, но не използвай миксер, а дървена лъжица или шпатула. Разбий белтъците с остатъка от захарта, докато получиш твърди връхчета. Понеже ще разбиваш 8 белтъка, които доста ще увеличат обема си, използвай достатъчно голяма купа. След като си разбил белтъците на пяна, махни шоколада от котлона и го налей на тънка струйка към жълтъците. Разбърквай ги хубаво, докато се смесят добре.

 

След това трябва да смесиш двете смеси, без да използваш миксер. По-добре вземи шпатула и го направи бавно, за да не спаднат белтъците. Бъркай хубаво, докато се получи равномерен и красив кафяв цвят. В началото сместа може да е лигава и на бучки, но след като се разнесат белтъците равномерно, сместа ще стане лека и въздушна.

 

Тези продукти са ти достатъчни за около 3 литра мус, затова си приготви достатъчно чашки и купички. След това остави муса за около час в хладилника, за да се охлади добре.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия