Какво е алкорексия

2015-08-08 14:00:00
Какво е алкорексия
Снимка: freedigitalphotos.net

Чувал/а ли си нещо за алкорексията? Този термин много напомня на „анорексия“, който добре познаваме. Сега ще те запознаем с алкорексията и ще ти разкажем повече за нея.

 

Всеки знае, че при моменти на стрес, при повече празници или в месеци на ежедневни проблеми, хората посягат по-често към чашката. Това не значи, че всеки човек е алкохолик, защото на някои хора им е нужна само чаша вино за да се отпуснат. Проблемът е, че алкохолът не е безвреден, а освен всичките негативни последици, които носи – от него се пълнее.

 

Диетата е друга мания на много млади хора, които искат лесно и бързо да свалят килограми. Те се опитват с глад и ограничения да постигнат резултати, но това е само тормоз за организма. Но къде е връзката между алкохола и диетите?

 

Алкорексията всъщност представлява една модерна диета. Тя включва приемът на алкохолни напитки, като изцяло измества истинската храна, дори здравословната.

 

 

Спиртните напитки са токсични и в големи количества вредят на черния дроб и бъбреците. Повечето хора, които прибягват до тази „диета“ изобщо не се замислят, че това е болест, а не начин за здравословно сваляне на килограми.

 

Хората, които страдат от алкорексия, напълно ограничават храната и дори спират изобщо да се хранят. Те пият само алкохол, а тялото не приема никакви калории от нужните белтъчини, въглехидрати и мазнини. Когато алкохолът се разгражда в тялото, то има нужда от внесените хранителни вещества, като се абсорбира от стомашно-чревния тракт. Но когато на гладно, алкохолната напитка попадне в стомаха, тя директно достига до черния дроб и мозъка, освен това вреди на лигавицата на стомаха.

 

Ако алкохолът е в голямо количество, черния дроб не може да го обработи веднага и той достига до мозъка. Така се замъгляват зрението, мисленето и правилната преценка, дори говорът става неясен. В един момент тялото вече се затруднява да преработва нормално храната и калориите се натрупват изцяло като мазнини.

 

Друг опасен фактор е дехидратацията. Алкохолът е диуретик, неслучайно след пиянска вечер, винаги ти се пие много вода. Когато тялото губи вода, с нея се изхвърлят и минерали като магнезий, калий, калций и цинк. Липсата на хранене и големите количества алкохол, се отразяват пагубно на организма.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
choparkopar
преди 8 години

Любимата ми диета!

ДОТА
преди 8 години

Наздраве


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия