Като чуеш думата „досадник“ първо се сещаш за конкретен човек. Има хора, които просто общуват по този начин, разказват скучни истории, лепки са или пък си мислят, че живеят много интересен живот, а реално нищо не им се случва. Със сигурност не искаш да си такава личност и да досаждаш на околните. Как да не бъдеш досаден събеседник?

 

Бъди учтив. Грубостта само ще отблъсне хората от теб. Ако искаш да направиш добро впечатлени, бъди учтив и отзивчив. Покажи, че си човек, който притежава обноски, маниери и възпитание. Поздравявай, казвай „Благодаря“ и се интересувай от комфорта на останалите.

 

 

Престани да се държиш като г-н/г-ца Всезнайко/а. Някои тийнейджъри умеят да се правят на всезнайковци, но това е една детска черта. Изкорени я, докато е време, защото иначе ще станеш за смях. Когато не знаеш нещо, не се срамувай да го признаеш. Просто кажи, че не си запознат/а с тази тема. Така ще научиш нови неща, а няма да станеш за смях пред околните, когато видят, че не разбираш нищо, но имаш мнение по въпроса.

 

Позволявай и на другите да се изказват. Едно от най-досадните неща е човек, който не оставя другите да се изкажат. Ако мислиш, че по този начин доказваш тезата си – лъжеш се. По-скоро доказваш, че си досадник и отблъскваш хората от себе си. Вероятно е друг път да не те поканят, когато излизат, защото ги натоварваш. Затова приеми, че всеки има различно мнение и не може всички хора да мислят по един и същи начин. Изслушвай събеседниците си и изкажи своята теза, но без да се опитваш да ги убеждаваш в нея.

 

Старай се да поддържаш разговор. Умееш ли да говориш с непознати? Разбира се, много зависи в каква среда си попаднал/а. Ако си в компания, в която познаваш само един или двама души, ще ти е много по-трудно. Но трябва да се постараеш. Заговаряй хората около себе си. Когато си в голяма компания, не стой на едно място, а се мести. Така ще можеш да поговориш с повече хора, а не само с тези, които са около теб.

Автор: Nadejda Atanasova