Съвети при пътуване с домашен любимец

2015-07-14 16:16:00
Съвети при пътуване с домашен любимец
Снимка: iStock

Имаш си домашен любимец, налага ти се да пътуваш и вместо да го оставиш на грижите на някого, решаваш да го вземеш със себе си. Чудесно! В крайна сметка домашните любимци са част от семейството и е добре да бъдете заедно винаги, когато това е възможно.

 

За да не създадеш стрес на животното си, трябва да го транспортираш така, че да му е максимално комфортно.

 

 

Повечето автобусни компании разрешават пътуването с домашен любимец, но има определени изисквания, които трябва да спазваш. За да си нямаш проблеми по време на пътя, по-добре се информирай предварително и задай всички въпроси, които те вълнуват.

 

В българските влакове е разрешено пътуването с домашен любимец, но трябва да купиш предварително допълнителен билет на цена на половина от редовната. Животното задължително трябва да бъде в клетка по време на пътуването. Големите кучета трябва да имат и намордник. Имай предвид, че пътуването с животно в спален вагон е забранено.

 

При пътуване със самолет, трябва да потърсиш компания, която предлага транспортирането на домашни любимци. За да излезе животното извън България, ще трябва да имаш ветеринарен паспорт с направените му ваксинации и датите на третиране срещу паразити. Микрочипът е задължителен за кучетата. По време на пътуването животното ще бъде в клетка, така че е добре да я купите предварително и да я слагате в нея от време на време, за да свикне. Ако животното е до 8 килограма, то може да пътува в кабината на самолета. Ако е по-голямо ще трябва да се вози в багажното отделение.

 

Ако ще пътуваш с автомобил, препоръчително е да тръгнете рано сутринта, докато е още хладно или да държите климатика на подходяща температура. Задължително в колата трябва да има бутилка с вода, която да му предлагате на всеки половин – един час. В никакъв случай не оставяй животното си затворено в колата, докато сте някъде да хапвате или да почивате. Автомобилите се нагряват изключително бързо и рискуваш домашният ти любимец да умре от прегряване.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
haritov
преди 8 години

ами за сертификатите защо няма нищо казано?а климатика да не говорим... всяка самолетна компания има свои изисквания


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия