Как завинаги да откажеш цигарите

2015-06-17 12:02:00
Как завинаги да откажеш цигарите
Снимка: freeimages.com

Тютюнопушенето е едно от най-вредните неща, които можеш да правиш. Затова е добре час по-скоро да спреш цигарите и да се отдадеш на по-здравословен начин на живот. Недей да се оправдаваш, че не можеш, защото най-често проблемът е липса на воля. Ако един пушач пуши от 30 години, вероятно няма да може да се справи с отказването. Но ако едва от няколко месеца или години пушиш, изобщо не си толкова зависим/а, колкото си мислиш. Но как да откажеш вредния навик?

 

Желанието е на първо място. Без желание и мотивация няма как да стане. Трябва да намериш своята причина, поради която да откажеш цигарите. Това може да е финансов мотив – сметни колко пари ти излизат цигарите за един месец. Реално това е доста голяма сума. Разбира се, това не е най-големият проблем. Здравето ти е най-важно, а ти го съсипваш. Потърси снимки на бели дробове на пушачи, сравнени с тези на непушачи. Наистина ще се шокираш.

 

Помисли внимателно на кого ще кажеш, че отказваш вредния навик. Не е нужно да го обявяваш сред всичките си приятели или да го постваш във Фейсбук. Това е лично твое решение, което може и да не се увенчае с успех. Затова кажи само на по-близките хора, които ще те мотивират, а няма да ти дават напразни съвети и да ти четат морал.

 

 

Имай търпение. Определено не е лесна задача да откажеш цигарите. Затова трябва да свикнеш първо с мисълта, че не си пушач вече. Цигарите ще ти липсват много. От една страна, това е пристрастяване към дадено вещество. От друга, това е навик. Всеки човек си има ритуали, които прави през деня. Повечето пушачи обичат да си пийват кафе с цигара или пък свързват пушенето със срещите с приятели. Опитай се да се отучиш от тези навици.

 

 

Не приемай прекалено навътре думите на останалите. Има хора, които ще те поздравят и ще те нахъсат. Но хейтърите не са по-малко. Повечето пушачи ще ти кажат, че това, което правиш е безсмислено и няма нужда се отказваш от никотина. Не слушай тези хора, ти знаеш защо го правиш и имаш своите причини.

 

Дори да се провалиш, пробвай отново. Провалът е най-нормалното нещо. Има много хора, които в даден момент решават изведнъж да спрат да пушат, хвърлят цигарите и запалките, а очакват на другия ден да се събудят като чисто нов човек. Но не става така. Затова дори да успееш да издържиш и седмица без цигари, пак е напредък. А ако по някаква причина се подлъжеш и пак запалиш – не се оправдавай с това, а продължи напред и не пуши повече.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
tonybadams
преди 8 години

Има още един начин ,който от опит знам ,че отказва не само цигарите ,но и пиенето.Пиернето на бира също се счита :) !


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия