Как да дресираш кучето си?

2015-06-10 15:09:00
Как да дресираш кучето си?
Снимка: iStock

От скоро си имаш кученце, на което не можеш да се нарадваш. Осъзнаваш обаче, че домашният любимец е освен радост и голям ангажимент. За да те слуша кучето ти, трябва да се заемеш с неговото възпитание, докато е още малко.

 

Като за начало трябва да покажеш на домашния си любимец кой командва вкъщи. Може да сте приятели и да се обичате, но това не означава, че трябва да оставиш кучето си да ти се качи на главата. Винаги, когато направи някаква беля, трябва да го наказваш и да му се караш. Това обаче трябва да става веднага, след като е сгрешило, защото по-късно няма да знае защо го наказваш и няма да има ефект от наказанията. Не бъди прекалено суров, но и не бъди мекушав.

 

 

В началото трябва да учиш домашния си любимец на лесни неща като сядане, подаване на лапа и носене на пръчка. Дръж в едната си ръка любимото лакомство на кучето и му давай всеки път, когато се справи със задачата. След време спрете лакомствата и го поощрявайте само с мили думи и погалване по главата.

 

Когато дресираш кучето си, трябва да се заредиш с търпение и постоянство. Няма как да го научиш на нови неща, ако се отказваш бързо или му крещиш. Идеята е постепенно да усложняваш нещата и да го учиш на нещо ново, след като се е научило на старите трикове. Имай предвид, че някои кучета се учат по-бързо от други, но това не бива да те притеснява.

 

За да те слуша домашният ти любимец, трябва да успееш да спечелиш доверието и любовта му. Ако кучето ти е спокойно, когато е с теб, той със сигурност ще се дресира бързо и лесно, защото за него ще е важно да те прави щастлив и да получава твоето одобрение.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия