Съвети за безопасно каране на ATV

2015-05-27 12:15:00
Съвети за безопасно каране на ATV
Снимка: iStock

Отдавна ти се иска да караш АТВ, но все нямаш тази възможност. И как да нямаш желание, при положение, че е супер екстремно и готино преживяване. АТВ-то е подходяща за хора, които обичат да шофират по пресечена местност, на места, където няма пътища и ограничителни знаци и природата е близо. Всеки модел е с различна мощност, като за начинаещите се препоръчват 200 кубика. Правила за безопасност при каране на АТВ:

 

Добре е предварително да си видял и разучил терена, по който ще минеш с АТВ-то, за да няма неприятни изненади, които могат да доведат до контузии.

 

Преди да се качиш на АТВ-то, задължително провери неговото техническо състояние. Все пак не искаш спирачките да ти откажат, когато най-много имаш нужда от тях, нали?

 

 

Не си мисли, че карането на АТВ по павирани и асфалтирани пътища е лесно. Не е, защото там човек го управлява по-трудно. Затова го карай там, за където е предназначено – черни пътища и ливади.

 

Когато решиш да ходиш на разходка с АТВ, добре е да кажеш на родителите си къде отиваш, за да могат да ти помогнат, ако нещо ти се случи.

 

Задължително трябва да носиш със себе си GPS, за да не се изгубиш.

 

Светлините ти трябва да бъдат пуснати, особено ако времето е мрачно. В противен случай рискуваш да не видиш нещо или някого и да се удариш.

 

Карането на АТВ е екстремно изживяване, така че имай в теб комплект за първа помощ, за да може да реагираш, ако изникне спешен случай.

 

Задължително трябва да си облечен със защитно облекло – ръкавици, ботуши, каска и очила. Възможно е по време на шофирането клонки кал или камъчета да те ударят и да отвлекат вниманието ти, което да доведе до катастрофа.

 

Когато излизаш да караш АТВ, предварително трябва да видиш каква е прогнозата за времето. Не излизай, ако ще вали, защото ще се намокриш и защото пътищата ще станат доста хлъзгави и трудни.

 

Старай се да караш от дясната страна на пътя, нищо че става въпрос за черен. Възможно е да се разминеш с друг, който кара АТВ и ако двамата карате по средата или всеки, откъдето си поиска, може да се ударите един в друг.

 

Карането на АТВ е невероятно изживяване, което може да ти донесе адреналин и незабравими емоции. Единственото, което трябва да правиш, е да не подценяваш ситуацията, да си добре екипиран и да бъдеш на 100% съсредоточен върху пътя.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия