Интересни факти за съня

2015-05-13 15:53:00
Интересни факти за съня
Снимка: thinkstockphotos.com

Всяка вечер (а понякога и през деня) човек затваря очи и заспива. Човек прекарва около 1/3 от живота си спейки, което прави около 26 години при средна продължителност на живота 78 години. Въпреки че всеки един от нас спи, не всеки знае всички интересни факти за сънищата. Виж някои от тях:

 

Има хора, които ги е страх да заспят – този страх се нарича сомнифобия и е доста краен и ирационален страх. Има хора, които се страхуват от сънуването на кошмари или нощното напикаване, други се притесняват от последиците от различните нарушения на съня, трети се страхуват да не умрат по време на сън. Въпреки че някои хора си отиват от този свят, докато спят, страхът от заспиването е излишен.

 

 

Без сиеста – както знаеш жителите на Испания обичат да си подремват следобед и по този начин спят с 40 минути по-малко от останалите европейци през нощта. Заради високия процент на трудови злополуки на работното място испанците пуснаха кампания, която подкрепя премахването на следобедните дремки. Дали сиестата ще остане в миналото?

 

Сомнамбулите могат да бъдат събудени – има мит, че е опасно за здравето един сомнамбул да бъде събуден. Всъщност няма проблем да го направиш, единственото, което ще се случи е човекът да бъде малко смутен, раздразнен, объркан и дезориентиран, но в никакъв случай ядосан или опасен.

 

Гинес е против рекордите за безсъние – рекордът за най-дълго време без сън е на 17-годишния Ранди Гарднър от САЩ, който през 1964 година е останал буден цели 264 часа. През 1989 година Гинес решава повече да не подкрепя рекорди, свързани с лишаването от сън, защото те са както до някаква степен недоказуеми, така и вредни за здравето.

 

Създават средство срещу сънливост – статистиката показва, че в Америка над 100 000 автомобилни катастрофи са причинени вследствие на сънливост. Преди няколко години е започнало планирането на система, която да следи очите и главата на водата заедно с движението на волана. Ако той започва да кима, вътрешните светлини на автомобила започват да светят, за да го събудят.

 

Тялото има биологичен будилник – на всеки му се е случвало да си нагласи алармата и да се събуди няколко минути по-рано. Не, това не е случайност. Това става, благодарение на хормона андренкортикотропин, който функционира като вътрешна аларма в човешкото тяло. Човек отделя въпросния хормон, за да може да се справи със събуждането.

 

Ще полудееш след 4 дни без сън – ако не спиш в продължение на 4 дни, най-вероятно ще започнеш да имаш халюцинации. Това се е случило и с въпросния Ранди Гарднър, който поставил рекорда за най-дълго време без сън. След четвъртия ден младежът започнал да халюцинира, че е футболистът Пол Лоу, мислейки си, че печели купата Роуз Боул.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия