Митовете, на които повечето хора вярват

2015-04-24 14:50:00
Митовете, на които повечето хора вярват
Снимка: thinkstockphotos.com

Има много митове, свързани с нас, които въпреки че са опровергани преди време, доста хора продължават да им вярват. Виж кои са най-разпространените неща, на които е време да спреш да вярваш:

 

Пукането на пръсти води до артрит – през 1998 година Доналд Ънгър публикува статия, в която обяснява, че е пукал пръстите на лявата си ръка всеки ден в продължение на 60 години, но не и пръстите на дясната. Физическото и здравословното състояние и на двете му ръце били абсолютно еднакви. През 2009 година за това изследване Ънгър получил Нобелова награда. В ставите има течност за смазване. Когато тя се разтяга или усуква, ставната капсула се разделя рязко, като образува ниско налягане. Част от течността в капсулата се преобразува в газ, която запълва пространството. Пукащият звук се получава от кавитационния удар при превръщането на течността в газ и обратно.

 

 

Има тъмна страна на Луната – от Земята се виждат около 60% от повърхността на Луната. На останалите 40% сме свикнали да им викаме „Тъмната страна на Луната“, което води до объркване и има доста хора, които смятат, че тя наистина е тъмна. Ние, хората, виждаме Луната винаги обърната с една и съща страна към нас, сякаш не се върти. Тя всъщност се върти, но бавно, като времето за завъртане е почти точно толкова, колкото времето, за което прави обиколка около Земята. И ако една част остава винаги скрита от Земята, няма такава, която да е винаги скрита от Слънцето.

 

Използваме едва 10% от капацитета на мозъка си – всъщност ние използваме всяка негова клетка. Мозъкът тежи около килограм и въпреки това изразходва цели 20% от кислорода и глюкозата в тялото. С течение на времето еволюцията би ни отървала от един орган, който работи само с 10% от капацитета си, при положение, че има нужда от огромни количества енергия.

 

Антибиотиците убиват вируса – всъщност не унищожават бактериите и микроорганизмите, но не и вирусите. Настинката и грипът са вируси, които са в пъти по-малки и елементарни от бактериите, не се повлияват от антибиотиците. Техният прием, без реална нужда от това, може да доведе до унищожаване на добрите бактерии в организма, като се създава място за лоши.

 

Светкавицата никога не удря на едно и също място – светкавицата представлява огромен електрически заряд, който търси път към земята. За напрежението обаче няма значение дали ще повтори едно и също място или не. Най-често светкавиците удрят високи обекти като дървета и сгради.

 

Монета, пусната от висока сграда, може да доведе до смърт – тя е толкова лека, че дори да уцелиш човек, няма как да го убиеш. Монетите тежат няколко грама, а и дисковата им форма не е никак аеродинамична. По време на падането монетата се преобръща, като в резултат ниската маса и терминална скорост от около 105 км/час не са достатъчни, за да убият човек.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия