Кои са най-странните фобии

2015-04-04 12:00:00
Кои са най-странните фобии
Снимка: thinkstockphotos.com

Всеки човек има свои странности и чудати неща, които прави или не прави. Това е съвсем нормално, докато не се стигне до фобията. Фобия означава страх и идва от гръцката дума „фобос”. Със сигурност си чувал/а за клаустрофобия, което е страх от малки и затворени пространства, но има и много други още по-странни фобии. Сега ще ти разкажем за най-чудатите от тях.

 

Дорафобия. Това е страх от козината на животните. Хората с тази фобия не могат да се радват на пухкавите животинки, особено на домашните любимци, като кучета и котки. Те намират козината за отблъскваща и отвратителна. Не може да се определи защо хората развиват тази фобия, но те наистина не понасят дори най-малкото пухкаво животинче.

 

 

Педиофобия. Тази фобия представлява страх от кукли. Тук се включват всякакви кукли, всяко фалшиво изображение на човешко същество, манекени, роботи и други. Хората, които страдат от тази фобия, намират кулите за страшни и дори зловещи.

 

Спектрофобия. Това е страх от огледала. Учудващо е, че някои хора умират от удоволствие да стоят с часове пред огледалото. Други пък, не могат да се погледнат в огледалото, защото се страхуват от образите. Има хора, които не понасят единствено собствения си образ, други – изпитват неприязън към огледалото, защото го свързват със свръх естественото.

 

Номофобия. Това е една от най-новите фобии, която се разпространява изключително бързо сред най-младите. Представлява страх от това да останем без мобилен телефон. Преди няколко десетилетия номофобията би звучала смешна и нереална, но се оказва, че тя е много често срещана болест. Двама на всеки трима англичани страда от нея.

 

Антофобия. Повечето хора обожават цветя, особено когато са поднесени с повод. Но има хора, които не само, че не ги харесват, а изпитват истински страх от цветята. Тази фобия се нарича антофобия. Често пъти хората, страдащи от тази фобия се разстройват само от вида на стъбло или листо на цвете.

 

Барофобия или страх от гравитацията. Сигурно не се замисляш за силата, която ни притегля към земята, защото не можем да си представим живота без нея. Проблемът е, че понякога тази сила може да ни убие, например ако паднем от терасата. Хора, които са станали свидетели на падане или самите те са паднали, често пъти развиват барофобия.

 

Фобофобия. Името само ти подсказва, че това е страх от възникване на фобии. Това е просто страх от страха. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия