Какви рискове носят пластичните операции

2015-03-31 18:30:00
Какви рискове носят пластичните операции
Снимка: freedigitalphotos.net

Пластичната и естетична хирургия се превърнаха в едни от най-успешните бизнеси в последните десетилетия. Операциите стават все по-достъпни и дори млади момичета се подлагат на интервенции. Ако в началото пластичната хирургия е била замислена като лечение за обезобразени хора, претърпели инциденти и болести, днес тя е мания и мода. Но зад желанието да бъдеш красива и привлекателна, се крие огромна опасност, дори за живота ти. Какви рискове носят пластичните и естетични интервенции?

 

Висока смъртност. Често пъти се ужасяваш, когато чуеш за катастрофа, предизвикала смърт на пътя. Тези случаи звучат разтърсващо и ни карат да се замислим. Но знаеш ли, че според статистика, повече хора загиват от липосукция, отколкото в катастрофи? Смъртните случаи на пътищата са едва 16%, сравнени с 20% при усложнения от липосукция. Липосукцията е изсмукване на мазнините от най-проблемните зони. Усложненията идват от възпаленията, които се получават след процедурата. Те често пъти са смъртоносни.

 

Некачествени продукти. Реално няма как да знаеш какъв продукт ще използва лекаря, който ще те оперира. Неотдавна имаше случаи с некачествени импланти, изработени не от медицински, а от обикновен силикон. В много случаи продуктите като ботокс, се набавят от неоторизирани производители, просто защото са по-евтини. Тези продукти предизвикват инфекции, възпаления и се налага да бъдат отстранени.

 

Неквалифициран специалист. Повечето хора, които решават да си направят естетична интервенция, търсят титулувани специалисти, в които да са сигурни. И все пак, трябва да внимаваш при кого отиваш, защото има немалко случаи на обезобразени хора, заради лекарска немарливост. Трябва да се консултираш с поне няколко специалисти и тогава да решиш дали ще се оперираш и при кого.

 

Пристрастяване. Чувала ли си за хора, пристрастили се към пластичните операции? Има хора, които не могат да спрат да се оперират и имат желание да променят всичко в себе си. Повечето от тях признават, че са започнали с една лека корекция, а след това те са станали двуцифрено число. Дисморфофобията е психичното разстройство, което ни кара да се чувстваме постоянно грозни и да искаме да променяме външния си вид.

 

Рискът да не приемеш новата си визия. Не забравяй, че промяната, която искаш може да не ти отива. Има голям шанс да си втълпиш, че трябва да промениш конкретно нещо, но когато го получиш, то да не ти стои добре. Помисли си много добре, преди да предприемеш такава важна стъпка.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия