Най-често срещаните грешки, които допускат постещите

2015-03-24 12:27:00
Най-често срещаните грешки, които допускат постещите
Снимка: thinkstockphotos.com

Остава по-малко от месец до края на Великденските пости. В последно време все повече хора постят, за да пречистят тялото и душата си. За съжаление, голяма част от постещите започват да постят, без да са прочели достатъчно информация и правят доста грешки, които понякога им костват здравето и външния вид.

 

Много е важно по време на постите човек да се храни разнообразно. Консумацията на едни и същи плодове, зеленчуци, варива и други подходящи постни храни води до липсата на важни вещества за организма като протеини и аминокиселини. След приема на плодове човек се чувства сит, благодарение на фруктозата, но не след дълго огладнява пак. Консумацията на зеленчуци е полезна, но е препоръчително към тях да се добавят сурови ядки, за да може човек да има повече енергия и по-дълго време да е сит.

 

 

По време на постите доста хора разнообразяват храната си, като използват най-различни подправки. В това няма нищо лошо, стига да не се прекалява със солта и да не се стига до двете крайности – прекалено сладки и прекалено солени храни. Не забравяй, че прекомерната употреба на сол може да доведе до сериозни здравословни проблеми като високо кръвно налягане и увреждане на бъбреците. По-добре подправяй храните си с морска или хималайска сол, които осигуряват нужните минерали на организма.

 

С тестените изделия също трябва да се внимава. 1-2 филии за закуска, още толкова за обяд и за вечеря не само ще увеличат теглото ти, но и ще те накарат да се чувстваш уморен по цял ден. Употребата на хлебни продукти в големи количества води до дефицит на фибри, които са нужни за нормалното функциониране на мозъка. Затова, ако обичаш да хапваш хляб, купувай си ръжен без мая. Хем не е вреден за здравето, хем притъпява апетита.

 

Има хора, които не се чувстват във форма, докато постят и за да се справят с това, постоянно хапват сладки неща. Да, възможностите им са ограничени, но човек винаги може да намери нещо постно сладко за хапване, ако е на зор. Прекомерната употреба на сладки неща обаче може да доведе до диабет и натрупване на излишни килограми. Затова, вместо да хапваш халва, притъпи апетита си за сладко с някакъв плод или фурми. Ако ти се яде шоколад, хапни малко орехи или семки. Според учените нуждата от шоколад показва липса на магнезий, който се съдържа в ядките.

 

По време на постите може да си изключил доста храни от менюто си, но това не означава, че трябва да ядеш всичко, без да се замисляш колко калории приемаш дневно. Грахът може да е много полезен, но и съдържа доста калории, същото важи и за авокадото. Затова внимавай с какво се храниш, за да не станеш така, че след края на постите да имаш излишни килограми за сваляне.

 

Какво да правиш, ако постоянно се чувстваш гладен?

 

Понякога човек бърка глада с жажда. Затова всеки път, когато си гладен, изпий една чаша вода и изчакай да минат 20-30 минути. Ако и след това още си гладен, хапни нещо. Може да залъгваш апетита си, като пиеш често течности като фреш, вода и чай без захар. Избягвай приема на газирани напитки и сокове, защото това са излишни калории, от които тялото ти няма нужда.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия