Любопитни факти за Android

2015-03-22 16:02:00
Любопитни факти за Android
Снимка: freedigitalphotos.net

Android OS е една от най-разпространените операционни системи. Вече все повече производители на високи технологии се придържат към Android. Също така Android е основен конкурент на iOS. Вероятно знаеш много неща за Android, може би си и потребител, но със сигурност има любопитни факти, които не са ти познати. Сега ще ти разкажем някои интересни неща за Android OS.

 

Android е създаден като операционна система за фотоапарати. Компанията е основана през 2003 година, а Google я купуват през 2005 г. Първоначалната идея на собствениците е да създадат софтуер за цифрови фотоапарати. Производителят бързо се ориентира, че бъдещето е в смартфоните и се преориентира в тази посока. Така създават платформата, представена като „софтуерно решение с отворен код за мобилни телефони”. Android все пак навлиза и при цифровите фотоапарати, но по-късно от предвиденото.

 

 

Android не е приеман като заплаха за тогавашните конкуренти. Отначало никой не е смятал, че Android ще стане една от най-популярните операционни системи при смартфоните. По това време Apple пуска едва първата версия на iPhone, а пазарът е представляван основно от Symbian, BlackBerry и Palm. Никой от тогавашните производители не възприема Android като нов силен конкурент.

 

Android е най-бързо разпространяващата се операционна система. През 2013 година, едва 5 години след появата на първия смартфон с Android, броят на потребителите е над 1 млрд. За 6 години, Apple достигат до 700 млн. потребителя на iOS. Symbian за 11 години успява да достигне до 450 млн. потребителя, а след това започва и нейният упадък.

 

Логото на Android има интересна история. Логото е създадено от Ирина Блок, която има руски корени. Тя вече не работи в Google, но логото не се е променило от първоначалното му създаване. Идеята е била то да представлява максимално прост робот. Ирина Блок се вдъхновила от пиктограмите, които виждаме на вратите на обществените тоалетни, насочващи ни коя е мъжката и коя женската. Android предлагат и приложение, чрез което всеки потребител може да моделира логото по свой вкус. Приложението се нарича Androidfy и е безплатно.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия