Как да имаш повече енергия, без да пиеш вредни стимуланти

2015-03-18 15:57:00
Как да имаш повече енергия, без да пиеш вредни стимуланти
Снимка: thinkstockphotos.com

От известно време нямаш настроение и често усещаш, че си на ръба на силите си. Не ти се излиза навън, сутрин ставаш много трудно от леглото, а вечер предпочиташ да седиш на дивана пред телевизора, вместо да спортуваш или да си навън с приятели. С две думи – нямаш енергия! Защо? Най-вероятно не се храниш правилно, претоварваш се и сънят ти не е качествен. Какво трябва да направиш, за да си върнеш енергията и жизнеността?

 

Не прекалявай със съня – прекомерното количество сън е по-вредно за здравето от недостатъчното. Опитай се да спиш по-малко. Първата вечер си легни по-късно от обикновено и гледай да не спиш повече от осем часа. Ако през деня се чувстваш добре, може следващата вечер да спиш около седем. Често хората спят повече, отколкото им е нужно и вместо да си отпочинат хубаво, те се чувстват по-уморени през деня.

 

 

Движи се – ако водиш заседнал начин на живот, нормално е да нямаш достатъчно енергия. Движи се активно и спортувай редовно. Физическите упражнения влияят положително на здравето. Когато човек спортува, той приема повече кислород и това има благоприятен ефект върху организма. Също така по време на тренировка се освобождават хормоните на стреса, епинефрин, норепинефрин и други, а това ще повиши настроението ти.

 

Контролирай емоциите си – много е важно да не се впрягаш за глупости. Прави неща, които ти доставят удоволствие и контролирай негативните емоции и чувства. Ако някой те дразни, просто не се виждай с него или го игнорирай, ако няма как да избягваш присъствието му. Прекарвай свободното си време с приятелите си, прави неща, които ти харесват, помагай на хората и т.н. Има много неща, които могат да те направят щастлив и да върнат усмивката на лицето ти.

 

Ограничи алкохола – доста хора пият по чаша вино, бира или някакъв друг алкохол на обяд или малко след това. Няколко часа по-късно се чувстват по-отпуснати и им се иска да подремнат. Вместо да пиеш алкохол на обяд, по-добре утоли жаждата си с фреш.

 

Пий повече вода – избягвай газираните напитки и алкохола, но наблягай на приема на вода. Когато тялото ти е дехидратирано, ти се чувстваш уморено и ти е отпаднало. Приемай поне 2.5 литра вода дневно, за да бъдеш в добро здравословно състояние.

 

Не се претоварвай – колкото и ангажименти да имаш през деня, не прекалявай със задачките. Най-добре е да седнеш и да направиш списък с нещата, които трябва да свършиш, като ги подредиш по приоритети. Ако имаш нужда от помощ – поискай я.

 

Пий кафе – кофеинът ще ти бъде от полза, стига да не прекаляваш с него. Пий по 1-2 кафета дневно, като се стараеш последното да ти бъде преди 16 часа, за да нямаш проблеми със съня през нощта.

 

Избягвай цигарите – тютюнопушенето е вредно, както активното, така и пасивното. Ако пушиш, по-добре намери начин да се откажеш от този вреден навик, а ако не си пушач, избягвай такива компании и не ходи на места, където се пуши. Никотинът увеличава кръвното налягане и стимулира будното състояние на мозъка, като по този начин понижава качеството на съня.

 

Храни се - много е важно да хапваш редовно и разнообразни храни, за да доставяш на организма ти достатъчно енергия, витамини и минерали.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия