Днес започва Годината на дървената овца/коза - научи някои интересни факти

2015-02-19 12:15:00
Днес започва Годината на дървената овца/коза - научи някои интересни факти
Снимка: thinkstockphotos.com

От днес до 7 февруари 2017 година е Годината на дървената овца. Овцата е осмият знак според китайския календар, а числото 8 се смята за много щастливо в китайската астрология. То символизира богатството, успеха и мъдростта. Периодът е особено късметлийски за родените в Година на овцата. По повод започналата днес Година на овцата, виж няколко любопитни факти свързани с овцете и козите:

 

Овцете, овните и козите са на първо, пето и девето място в списъка с най-често споменаваните животни в Библията. Агнетата са на второ.

 

През 1996 година полицията в Бразилия разследва твърденията за политическо убийство на коза, регистрирано като кандидат – кмет в малък град.

 

През 2009 година в Нигерия е арестувана коза по обвинение, че е въоръжен крадец, който се е опитал да задигне автомобил и който използва черна магия, за да се превърне в животно.

 

Някои хора твърдят, че сега е Годината на овцата, а други – на козата. Причината за това разминаване е, че на китайски тези думи се обозначават с един и същ йероглиф - „ян“.

 

Козите са първите опитомени животни от човека.

 

През 2006 година учените установили, че дивите кози се страхуват от миризмата на екскременти на тигри.

 

Има над 200 породи кози. Те имат добро нощно зрение, като зениците на козлетата са правоъгълни. Също така са изключително добри плувци.

 

През 1927 година Мусолини налага данък върху козите в Италия.

 

Козите не бива да се отглеждат поединично, защото са стадни животни, които предпочитат да живеят с поне още един представител на вида. Обичат компанията и на други видове като коне, крави и др.

 

Само женските кози могат да имат бради и рога.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия