15 интересни факта, които не знаеш за Coca-Cola

2015-01-20 12:20:00
15 интересни факта, които не знаеш за Coca-Cola
Снимка: Reuters

Повечето хора консумират продукти на Coca-Cola. Има доста интересни факти, свързани с тях, които хората не знаят. Виж кои са те:

 

Факт №1 – Coca-Cola е най-разпространеният продукт в света и се продава в над 200 държави.

 

Факт №2 – напитката се появява за пръв път на пазара през 1860 година, с цел да облекчи неволите на съвременната цивилизация. Тогава тя се е казвала „nerve tonic“ и има за цел да се справи с невротичните и психосоматични симптоми на населението.

 

Факт №3 – преди години се е твърдяло, че Coca-Cola е в състояние да излекува опиума и морфиновата зависимост. Дори Зигмунд Фройд е повярвал в нейните възможности. Той бил изключително развълнуват, защото смята, че след продължителна употреба на Cola депресията му изчезнала и либидото му се увеличило.

 

Факт №4 - приходите на Coca-Cola достигат 35.1 млрд., което я прави 84-та най-голяма икономика в света, малко пред Коста Рика.

 

 

Факт №5 - 3.1% от всички напитки по света са продукти на Coca-Cola. Всеки ден се сервират около 5.5 млрд. напитки от всякакъв тип, без вода, като 1.7 милиона са запазена марка на Coca-Cola.

 

Факт №6 - Средностатистическият човек по света консумира продукта на Coca-Cola веднъж на всеки четири дни.

 

Факт №7 - логото на компанията се разпознава от 94% от населението по света. Това е вторият най-разбираем израз след „okay“.

 

Факт №8 – Coca-Cola произвежда толкова много различни напитки, че ако искате да опитате всички и пиете по 1 на ден, ще са ви нужни около 9 години. В портфолиото на компанията има над 3 500 напитки и 500 бранда – от газирана вода до газирани напитки и такива, базирани на соя.

 

Факт №9 – ако всяка капка Coca-Cola, която е била произвеждана, се постави в 8-милилитрови бутилки, подредени една върху друга, те ще достигнат до Луната и ще се върнат обратно цели 2 000 пъти.

 

Факт №10 – средностатистическият мексиканец пие повече продукти на Coca-Cola, отколкото индиецът, китаецът и американецът взети заедно. Статистиката показва, че средно един жител на Мексико пие по 665 порции продукти на Coca-Cola годишно, американецът – 399, британецът – 202, китаецът – 32, а индиецът – 9.

 

Факт №11 – Coca-Cola използва 300 хиляди тона алуминий за своите кенчета само на територията на САЩ. Това представлява общо 17.4% от цялата алуминиева индустрия в страната.

 

 

Факт №12 – Брандът Coca-Cola е оценен на 74 млрд. долара, което е повече от Pepsi, Red Bull, Starbucks и Budweiser взети заедно.

 

Факт №13 - ако човек събере на едно място всички 2.8 млрд. автомати на Coca-Cola, ще му е нужно пространство в размер на 45.7 млн. кубични метра, което е колкото четири Емпайър Стейт Билдинг.

 

Факт №14 – Coca-Cola харчи повече пари по реклама, отколкото Apple и Microsoft взети заедно.

 

Факт №15 – дядо Коледа, който познаваме днес, е благодарение на рекламите на Coca-Cola. Преди години той е бил рисуван като висок и мършав човек, облечен в синьо, зелено или жълто. Художникът Хадън Сънблоум решил да го нарисува като пълничък и весел белобрад старец, пиещ Coca-Cola. И променил външния вид на дядо Коледа завинаги.

Автор: Ралица Солакова

КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия