Странни коледни традиции по света [част първа]

2014-12-04 18:00:00
Странни коледни традиции по света [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Коледа е един от най-хубавите празници в годината. През целия декември ни радва коледното настроение. Купуваме и подготвяме подаръци, прекарваме повече време със семейството си и се радваме на многото празници, които има през този период от годината. Традициите са неизменна част от Коледа, но понякога не се замисляме, че те са различни във всички краища на света. Сега ще ви разкажем повече за Коледа по света.

 

В Гърция също почитат св. Никола, който е покровител на моряците. Според гърците, той е описван като побелял старец, който носи мокри дрехи и от брадата му капе морска пяна. Смята се, че той е прототип на модерния Дядо Коледа.

 

 

В Германия коледните празници започват още от 6 декември. Тогава децата оставят обувките си пред вратата. На сутринта послушните деца намират обувките си пълни с лакомства, а палавите – съчки вместо сладкиши. Според германците, Христос праща ангели да обикалят из белия свят в святата нощ. Затова децата се обличат в бяло и обикалят къщите за здраве и късмет.

 

Италианците започват да празнуват осем дни преди Коледа, но големите подаръци идват на 6-и януари. В Италия подаръците раздава магьосницата Бефана, която е добра, но грозна. Който е слушал получава подарък, а който не – захарен въглен.

 

В Холандия почитат св. Николаус, който през ноември пристига в страната. През лятото той има адрес, на който децата изпращат писма с желания за подаръци. Когато наближи Коледа, той се качва на бял кон и язди из града, за да радва всички хора.

 

Във Финландия има една странна традиция. Преди вечерята на Коледа, семейството отива на сауна. Идеята е да седнат чисти на масата. Празничната вечеря започва, когато изгрее първата звезда в небето.

 

Французите изработват специална украса за Коледа. Тя представлява малки макети на ясли, които напомнят рождението на Младенеца. Също така правят типичен сладкиш, оформен като дънер. Що се отнася до празничната вечеря, тя се различава във всички части на страната.

 

В Канада Коледа идва винаги с много сняг. При тях има традиция, напомняща нашите коледари. Там традицията повелява малки групи хора да се събират и да дрънчат със звънци, докато обикалят по домовете. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
minavla
преди 9 години

"В Германия коледните празници започват още от 6 декември." даже са закъснели, хахах, на мен от ноември ми е коледно :)))


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия